Türkiye’de Work and Travel patlaması devam ediyor!

Türkiye’de Work and Travel patlaması devam ediyor!

Work and Travel programının inanılmaz yükselişi bu yıl da devam etti. 2005 yılında 1600 olan katılımcı sayısı 2005 yılında 2700 ü gördü, 2006’da 5000, 2007’de ise 7.500 rakamını gördü. 2008 ve 2009 Yazlarında katılımcı sayısının 9.000 civarında olduğu tahmin ediliyor. Sadece bu veri bile programın gidişatı hakkında bir bilgi vermeye yeterli…

Work and travel programının diğer Avrupa ülkelerindeki seyrine bakılacak olursa, gelecek yıllar için Ülkemizdeki gelişmeleri görmek pek zor olmayacaktır. Work and Travel programı yeni bir şey değil. Bu program 30 yıldan fazla bir süredir Avrupa’da yaygın olarak yapılıyor. İlk aşamalarda sadece üst düzey Avrupa ülkelerinin öğrencilerinin kabul edildiği Work and Travel programına o yıllarda İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya gibi ülkelerden on binlerce Avrupalı öğrenci katıldı.

Avrupa Birliği ve serbest dolaşım hakkının yaygınlaşması ile birlikte, bu ülkelerdeki talep gittikçe azaldı ve bugün batı Avrupadan çok az sayıda öğrenci Work and Travel programına katılıyor. Batı Avrupa ülkelerinde binlerce öğrenci şu anda ABD’de mesleki staj programlarına katılmayı, kariyer açısından daha cazip buluyor. Bu azalmayla birlikle ABD, Work and Travel programının kapılarını doğu Avrupa ülkelerine ve son olarak da Türkiye’ye açtı. Günümüzde Polonya, Rusya, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Bulgarisyan ve Ukrayna çok sayıda Work and Travel öğrencisini ABD’ye gönderiyor.

Ancak bu ülkelerin grafiklerine de bakıldığında, ilginç bir durum göze çarpıyor. Geçtiğimiz yıllarda Work and Travel programına en çok öğrenci gönderen ülkelerden biri olan Polonya’da, geçen yıldan başlayarak %60’a varan bir oranda düşüş yaşandı. Aynı düşme Çek Cumhuriyetinde de var. Bunun en temel nedeni ise bu ülkelerin de Avrupa Birliğine giriş süreçlerini tamamlamış ve serbest dolaşım hakkını elde etmiş olmalarıdır. Şüphesiz ki aynı gelişmeler, şu anda en çok öğrenci gönderen ülkeler olan Bulgaristan ve Romanya’da da yaşanacaktır.

Work and Travel programında Türkiye’nin nereye doğru yol aldığını görmek pek de zor değil aslında. Toplam nüfusu ortalama 12 milyon civarında olan Bulgaristan’ın yılda ortalama 15.000 öğrenciyi Work and Travel programına göndermesinden yola çıkacak olursak, 1 milyonun üzerinde üniversite öğrencisine sahip olan Türkiye’nin önümüzdeki birkaç yıl içinde bu rakamın daha da üzerine kolaylıkla çıkabileceğini söyleyebiliriz.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, yıllık yaklaşık %20’lik bir büyüme gösteren Work and Travel programına, 2010 yazında 10.000’e yakın öğrencinin katılacağı, bu rakamın birkaç yıl içinde 15.000’leri geçeceği tahmin ediliyor. Türk öğrencisi artık seyahat ediyor. Türk öğrencisi kabuğunu kırıp dünya vatandaşlığına doğru dev adımlar atıyor artık.