GMAT sınavı ilk defa 1997 yılında yapılmaya başlanmıştır. Dünyanın birçok ülkesinde bilgisayar üzerinden yapılmaktadır. Online katılım sağlanan bir sınav olduğu için öğrenci kendini sınava hazır hissettiği zaman sınava girebilir. Yani sınav tarihini kendi belirleyebilir. Bilgisayar üzerinden yapılan bu uygulamaya Computer Adaptive Test adı verilmektedir. GMAT Sınavı, öğrencinin İngilizce diline olan hâkimiyetini ölçer. Yurt dışında işletme, finans ve pazarlama gibi bölümlerde eğitim veren okullar yüksek lisans, MBA ve doktora yapacak öğrencilerinden bu sınava katılmalarını ister. GMAT sınavının uygulayıcısı Educational Testing Service'dir. GMAT sınavı üç bölümden oluşur. Sayısal, sözel ve kompozisyon bölümlerine ayrılır. Sınav soruları zorluk derecesine göre ekrana gelir. Öğrencinin soruyu cevaplamak için tek bir hakkı vardır. Geriye dönük düzeltme yapılması mümkün değildir. İlk sorular genellikle orta derece zorlukta ekrana gelir. Verdiğiniz cevaba göre bir sonraki sorunun zorluk derecesi belirlenir. Öğrencinin hangi seviyede olduğunu belirlemek için bilgisayar zor ve kolay sorulardan bir karma yaparak öğrenciye ulaştırır. Öğrenci zor bir soruya yanlış bir cevap verdiğinde ekrana gelen bir sonraki soru daha kolay olmaktadır. Dayanıklılık ve sabra dayalı bir sınav olan GMAT müfredatı oldukça ağır bir sınavdır. Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olan öğrencilerden de bu sınava girmeleri istenmektedir. Bu nedenle sorular anadili İngilizce olan öğrencileri de test etmektedir. Öğrenciler GMAT sınavından aldıkları puanlarla çok iyi okullarda eğitimlerine devam edebilirler.

GMAT sınavında öğrenciler 200 ile 800 arasında puanlar alırlar. En iyi üniversiteler genellikle 600 ve üstü sınav puanlarını elde etmenizi isterler. Türkiye'de sınava girecek öğrenciler üç büyük ilde; Ankara, İstanbul ve İzmir'de sınava girebilmektedirler. Hollanda'da yer alan Bölgesel Kayıt Merkezi üzerinden sınava katılım sağlanmaktadır. Türkiye'de yüksek lisans yapacak öğrenciler ALES sınavına girmekteler. Artık bazı okullar bu sınav yerine GMAT sınav sonucu ile de öğrenci kabul edebiliyorlar.

GMAT sınavı bölümleri

  1. Sayısal Problem çözme ve sayısal bilgi yeterliliği olarak 2 bölümden oluşur. Bu bölümde öğrenci 75 dakika içerisinde sorulara cevap vermelidir. Bu bölümde 37 soru yer alır.
  2. Sözel Cümle düzeltme, akıl yürütme ve okuduğunu anlama bölümlerinden oluşmaktadır. Bu bölümde de öğrencinin 75 dakikası vardır. Soru sayısı 41'dir.
  3. Analitik Öğrencinin dili kullanma ve yazı yazma becerilerinin ölçüldüğü bölümdür. Öğrenciye bu bölümde yazı yazması için 30 dakika süre verilir.

GMAT sınav ücreti 225$'dır. GMAT sınavına kayıt olmak için telefon, posta ve faks ile başvuru yapılabilir. Öğrenciler MBA web sitesi üzerinden de sınava kayıt olabilmektedirler. Online kayıt sırasında GMAT sınav ücreti kredi kartı ile ödenmektedir. Başvuru yapılırken sisteme kaydedilen bilgilerin doğru olduğundan emin olunmalıdır. Türkiye'den GMAT sınavına kayıt +44 (0) 161 855 72 19 numaralı telefon üzerinden yapılmaktadır. Bu hat 09:00/18:00 saatleri arasında çalışmaktadır. Faks ile başvuracak öğrencilerin formu gönderecekleri telefon numarası ise +44 (0) 161 855 73 01'dir. Öğrenci GMAT sınavına başvuru için posta ve faks yöntemini kullanacaksa önceden GMAT başvuru formunu doldurmalıdır. Bu formu doldururken test merkezlerini ve şehir kodlarını öğrenmelidir. Test merkezlerinin ve şehir kodlarının bulunduğu listelere MBA web sitesinden ulaşılabilir.

GMAT sınavında gösterdiği performansı beğenmeyen öğrenciler sınavın iptalini isteyebilir. Bu iptal işlemi sınav sırasında veya sınavdan sonra öğrenci tarafından yapılabilmektedir. Eğer öğrenci sınav süresinde belli bir süre ekran başından uzaklaşırsa sınav otomatikman iptal olur. GMAT sınavından alınan puanlar 5 yıl süre ile geçerliliğini korumaktadır.

feltom
Felca
EnglishUK
British Council
ialc
UED
Quality English
icef