Neden Katılmalısınız

Amerika’da Staj ve Kariyer Programı iş hayatınızda ve geleceğinizde önemli değişilikler oluşturabilir!

Ülkemizdeki üniversite öğrencilerinin en büyük sorunlarından biri mezun olduktan sonra iş bulabilme kaygısıdır. Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip olan ülkemizde her yıl on binlerce üniversite mezunu iş aramaya başladığına göre, bu kaygı pek de yersiz değildir. Ancak, ülkemizdeki üniversite öğrencisi ile Avrupa ve Amerika’daki üniversite öğrencilerini karşılaştıracak olursak bazı ilginç sonuçlara varılıyor.

AVRUPA ve ABDTÜRKİYE
  • Üniversite öğrencilerinin %85i ileri derecede İngilizce bilgisi ile mezun oluyor.
  • Üniversiye öğrencilerinin %75 i öğrenci iken çalışıp, iş ve çalışma deneyimi ediniyor. Başka bir deyişle, Avrupalı üniversite öğrencisi daha öğrenci iken iş hayatı, patron, maaş, ekip,takım, mesai gibi kavramları yaşayarak öğreniyor.
  • Üniversiye öğrencilerinin %60’ı farklı alanlarda seminer, kurs ve sertifika eğitimi alarak mesleki donanımını zenginleştiriyor; CV leri dolu gözüküyor.
  • Üniversite öğrencilerinin %80’i yurtdışında bulunma deneyimi yaşıyor.
  • Üniversite öğrencilerinin %15i ileri derecede İngilizce bilgisi ile mezun oluyor.
  • Üniversite öğrencilerinin %10 u öğrenci iken çalışıp iş ve çalışma deneyimi ediniyor. Türkiye’deki üniversite öğrencileri patron, maaş, ekip, takım, mesai gibi kavramları ya bilmiyor ya da sadece ders kitaplarından tanıyor.
  • Üniversite öğrencilerinin %10 u farklı alanlarda seminer, kurs ve sertifika eğitimi alarak mesleki donanımını zenginleştiriyor; CV leri boş gözüküyor.
  • Üniversite öğrencilerinin %65’i uçağa binmemiş.Sadece %9 u yurtdışı deneyimine sahip.

Bu gerçeklere bakarak Türkiye’deki üniversite öğrencisinin profili göz önüne alındığında, ülkemizde yaşanan nitelikli eleman ihtiyacı ve iş bulabilme kaygısını anlayabiliriz. Üniversite bitince, iş arama aşamasına geldiğinizde şu sorulara cevap vermelisiniz.

  1. Yaşınız kaç?
  2. Şu ana kadar nerelerde çalışıp çalışma deneyimi edindiniz?
  3. Şu ana kadar mesleğiniz ile ilgili hangi çalışmalara katıldınız?
  4. İleri derecede İngilizce konuşabiliyor musunuz.
  5. CV’nizdeki iş deneyimi bölümünde kaç başlık var?

Bu soruların cevabı sizin iş bulabilme yada layık olduğunuzu düşündünüz şartlarla iş bulabilme oranınızı belirleyecektir.Eski dönemlerde üniversite mezunları bir yana, okuma yazma bilen kişi sayısı bile sıkıntılıydı. Bir çoğumuz “40’a kadar sayarak çavuş olan dedelerimizin hikayelerini” dinleyerek büyüdük. Ama bu durum zamanla değişti. Artık üniversite mezunu olmanızın gerçekten de ekstra bir faydası yok. İşte ülkemizdeki en büyük tıkanıklık da bu noktada başlıyor. Üniversite öğrencilerinin artık bilinçlenmeleri gerekiyor.

Bakın standart bir işveren işe alacağı birinde ne özellikler arıyor.

İşe alacağım elaman;

  1. Üniversite eğitimi almış mı?
  2. İngilizce biliyor mu?
  3. Askerliğini yapmış mı?
  4. Çalışma deneyimi var mı? Daha önce bir yerlerde çalışıp para kazanmış mı?
  5. Mesleki deneyimi var mı? Bu işle ilgili herhangi bir çalışma yapmış mı?

    Yukarıdaki maddelerden 4. ve 5. maddelerin de biraz detaylandırılmasının iyi olacağı düşüncesindeyiz. Sahip olmanız gereken iki tür deneyim var:

    1. Çalışma deneyimi:
      Öncelikle çalışma hayatını öğrenmeniz gerekir. Çalışma hayatında genel olarak bir patronunuz, takım arkadaşlarınız, müşterileriniz ve sorumluluklarınız vardır. Bunları biliyoruz demeyin, çünkü bunlar asla okulda öğrenilemeyecek olan “tecrübelerdir”. Mesleğiniz ya da bölümünüzle ilgili olmasa da, ister bir pizzacıda, ister bir pazarlama ofisinde, ya da bir alışveriş merkezinde, her nerede olursa olsun mutlaka bu deneyimleri yaşamak “zorundasınız”. Seyrettiğiniz gençlik dizilerini, filmleri bir hatırlayın. Mutlaka okuldan sonra bir yerlerde çalışan öğrenciler göreceksiniz. Hiçbir işveren daha önce çalışma deneyimi olmayan, deyim yerindeyse “eli ekmek tutmamış” eleman alarak, en temel şeyler konusunda sürekli sorun yaşamak istemez.
    2. Mesleki deneyim:
      3. ve 4. sınıflardaki öğrencilerin artık eğitim aldıkları mesleki alanda bir şeyler yapma zamanı gelmiş demektir. Gelecekteki mesleğinizle ilgili olarak faaliyet gösteren şirketlerle mutlaka görüşün. Bu şirketlerde , her ne iş olursa olsun, hatta para bile almadan çalışın, gözleyin. Mesleğinizle ilgili kitaplarda yazmayan ne kadar çok nokta olduğunu ve mesleğinizi yapan insanların ne tecrübeler edindiğine canlı tanık olun. Bu çalışmalarınızın karşılığını, o şirketten referans olarak alın. Göreceksiniz… bu, gelecekte çok işe yarayacak ve muhtemelen çok güzel iş imkanlarının kapılarını açacak.

      Sonuç olarak geldiğimiz nokta hep aynı: Üniversite mezunu olarak sadece temel şartlardan birini yerine getiriyorsunuz. Mutlaka İngilizce konuşma, çalışma deneyimi ve mesleki deneyimi edinmek zorundasınız. Bomboş bir CV ile yaptığınız iş başvurularından olumlu sonuç beklemek çoğu zaman sadece hayal kırıklığı ile sonuçlanacaktır.

Yurtdışında staj yapmanın size ne getirisi ne olacak…

  1. Çalışma deneyimi edinmiş olacaksınız hem de yurtdışında.
  2. Mesleki deneyim edinmiş olacaksınız… hem de yurtdışında!
  3. İngilizce biliyor olmanız tartışma konusu bile olmayacak. Yurtdışında o dili konuşarak 12-18 ay çalışmış birisiniz artık.
  4. Vizyonunuz genişleyecek. Sadece Türkiye şartları ve gerçekleriyle değil, global bir bakış açısıyla değerlendirme yapabilen, yüksek nitelikli bir aday olacaksınız.
  5. Tercih edilirliğiniz çok artacak. İşverenler sizi şirketlerine artı değer katacak bir kazanım olarak görecekler ve bu deneyimi yaşamamış yüzlerce aday arasından kesinlikle sizi tercih edeceklerdir.

ELT Yurtdışı Eğitim Hizmetleri olarak, sizlere kariyer planlamanız üzerine her zaman yardımcı olabiliriz. Bunun için merkezlerimize gelmeniz yeterli. Tüm bilgi ve birikimlerimizi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağız.

feltom
Felca
EnglishUK
British Council
ialc
UED
Quality English
icef