Almanya’da Üniversite Başvuru Şartları

Almanya üniversitelerine başvuru için öğrencilerin Türkiye’de üniversite sınavına girmeleri ve sınav sonucunda herhangi bir 4 yıllık üniversitede eğitim almaya hak kazanmış olmaları gerekmektedir. Sınav sonucunda yerleştirildiğiniz üniversite devlet üniversitesi ya da vakıf üniversitesi olabilir. KKTC üniversiteleri de bu kapsamda kabul görmektedir. Açıköğretim kabul edilmemektedir. Sınav sonucu 1 yıl süreyle geçerlidir ve bu süre zarfında başvuru yapılabilmektedir. ÖSYM tarafından yerleştirildiğiniz bölüme, ya da aynı puan türüyle alım yapan herhangi bir diğer bölüm için üniversite kayıt başvurusu yapabilirsiniz.

Almanya’da alacak olduğunuz diplomaların YÖK denkliği vardır. Ayrıca Almanya’da alacak olduğunuz eğitim ardından Almanya’da çalışma ve ikamet hakkı da elde edeceksiniz.

Almanya’da üniversite eğitimine başlayabilmeniz için öncelikle Almanca yeterlilik seviyesine gelmeniz gerekiyor. Bunun için de en geçerli yöntem TestDAF sınavıdır. TestDAF sınavında alacak olduğunuz derece ve yeterlilik belgesi tüm Almanya’daki üniversiteler için geçerlidir. Her üniversitenin hatta bölümün farklı TestDAF yeterlilikleri olacaktır. TestDAF sınavı 4 dil becerisi (Okuma, Yazma, Konuşma, Dinleme) üzerinden ayrı ayrı yapılır ve 5 puan üzerinden puanlandırılır. Almanya’daki birçok üniversiteye kabul için 5 üzerinden 3 almak yeterli olmakta birlikte, bazı yüksek prestijli üniversiteler için gerekecek puan 4 hatta 5 olabilmektedir.

Şartlı Kabul Nedir?

Almanya üniversitelerine başvuru için Almanca bilme zorunluluğu yoktur. Almanya üniversitelerinden şartlı kabul alıp, bir yıl süreyle Almanca hazırlık eğitimi alabilirsiniz.  Almanca eğitimini tamamlayıp, üniversitenin şart koştuğu TestDAF belgesini almanız durumunda üniversitede eğitiminize başlayabilirsiniz. TestDAF belgesini aldıktan sonra dilerseniz şartlı kabul almış olduğunuz üniversite haricinde farklı üniversitelere de başvuru yapabilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize bağlıdır. Almanya’da üniversitelere başvuru yapmak ve şartlı kabul belgesi almak genellikle pek kolay değildir. Bu süreçte ELT size profesyonel destek veriyor ve şartlı kabul belgenizi çok kısa bir süre içinde almanızı sağlıyor.

Almanya Üniversitelerine Yüksek Lisans Başvurusu

Almanya’da master eğitimi almanın temel şartı lisans mezunu olmaktır. Dört yıllık bir üniversiteden lisans derecesi alan herkes Almanya’da master eğitimi için başvuru yapabilir. Master eğitimi için ALES sınavına girmeniz ya da başarılı olmanız gerekmez. Lisans derecesi almış olduğunuz bölümde ya da bu alanla ilişkili diğer alanlarda yüksek lisans eğitimi alabilirsiniz.

Almanya’da yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler için 4 önemli şart bulunmaktadır:

  • Lisans not ortalamanız 2,70 ve üzeri olmalıdır. Lisans not ortalamanız 2,70 ve altı olması durumunda üniversiteler size şartlı kabul verseler bile Konsolosluk bu konuda sıkıntı çıkarabilir ve süreç genelde vize reddi ile sonuçlanır.
  • Hangi lisans bölümünden mezun iseniz, yüksek lisansınız da aynı bölüm üzerine olmalıdır. Farklı bir alanda Almanya üniversiteleri kabul vermemektedir, kendi alanınız üzerinde devam edebilirsiniz.
  • Hazırlayacağınız motivasyon mektubu ve üniversitenizden alacağınız referans mektuplarınız çok iyi olmalıdır.
  • Almanya’da yüksek lisans başvurusu yapabilmek için üniversite mezunu olmanız ya da mezuniyet aşamasında olmanız yeterlidir.

Almanya’da TIP Eğitimi

Almanya’da Tıp eğitimi alabilmek için LYS sınavına Fen bölümünden girmek, Tıp bölümüne yerleştirilmeyi hak etmek gerekmektedir. Bu şartı sağlayan adaylar Almanya’daki Tıp fakültelerinden kabul belgesi alabilir. Ancak Tıp fakültelerinin şart koştukları TestDAF yeterlilik seviyesi diğer bölümlere göre yüksek olup her bir alandan en az 4 almanızı gerektirmektedir.  Lise diploma notunun yüksek olması bir temel şart değil ancak diploma notu yüksek olan adayların şansı daha yüksek. Almanya’da Tıp fakülteleri de ya ücretsiz ya da 500 Euro gibi çok düşük ücretlerle eğitim vermektedir.

ÖNEMLİ HATIRLATMA:
Almanya’da lisans eğitimine doğrudan başlayabilmeniz için 12 yıllık lise eğitimi almış olmanız gerekiyor. Lise eğitimini eski sisteme göre almış olan adayların öncelikle Hazırlık Eğitimi (Studienkolleg) almaları gerekebilir. Ülkemizden başvuran adaylar için artık gerekmese de hala bazı adaylar bu kapsamda değerlendirilmektedir. Studienkolleg eğitimi hakkında detayı bilgi için burayı tıklayınız.

Almanya’da Üniversite Başvuru Tarihleri

Almanya üniversitelerine lisans eğitimi için başvurunuzu yıl boyunca yapabilirsiniz. Öncelikle Almanca hazırlık eğitimi alacağınız ve hemen üniversiteye başlayamayacağınız için üniversitelerin akademik başlangıç tarihleri sizin için önemli olmayacaktır. Bir Alman üniversitesinden vizeniz için gerekli şartlı kabul belgesini alabilmeniz için ÖSYM yerleştirme belgenizin olması gerekmektedir. ÖSYM yerleştirme belgeniz 2 yıl geçerlidir. Başvuru aşamasında sizden şu belgeleri getirmeniz istenecektir.

  1. Lise diplomanız (Noter onaylı Almanca tercüme)
  2. Lise not dökümünüz (Noter onaylı Almanca tercüme)
  3. ÖSYM yerleştirme belgesi (Noter onaylı Almanca tercüme)

Master başvurusu yapacak olan adayların ise lisans diplomaları ve transkripterini getirmeleri gerekmektedir.

Almanya Üniversite Başvuru Süreci

Başvuru belgelerini tam ve eksiksiz iade etmeniz durumunda, üniversite şartlı kabul belgenizin gelmesi 3-6 hafta sürecektir. Belgelerinizin tamamlanmasının ardından vize süreciniz başlayacaktır. Almanya öğrenci vize başvurunuzun sonuçlanması ise 4-6 hafta civarında sürecektir.

Almanya’da Üniversite Fırsatını Kaçırma

Hadi! Almanyada üniversie okumak için bu son fırsatın olabilir. Almanya üniversiteleri hakkında ücretsiz bilgi ve başvuru sürecinde profesyonel destek için hemen bizi ara!