AP (Advanced Placement) Nedir?
Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da, lise öğrencilerine kolej düzeyinde eğitim veren ve sınavlar yapan Collage Board tarafından oluşturulan bir programdır. Sınavlarda yüksek puanlar elde eden öğrencilere Amerikan kolejleri ve üniversiteleri tarafından yerleştirme hakkı ve ders kredisi verilir. Bu sayede öğrenciler üniversite hayatına bir adım önde başlamış olur. Advanced Placement yani İleri Düzeyde Yerleştirme Testi müfredatları alanlarında uzman eğitimciler tarafından yaratılmışlardır. Bir eğitim kurumunun Advanced Placement müfredatında yeterli olduğuna Üniversite Kurulu karar verir. Kurum onaylandığı takdirde Advanced Placement tanımını kullanabilecek ve Advanced Placement Course Ledger’da listelenecektir.
Ford Vakfı, 2. Dünya Savaşından sonra eğitim kurumlarını desteklemek amacıyla bir fon oluşturmuştur. Daha sonra Kenyon Planı olarak adlandırılan bu fon, Gordon Chalmes tarafından Ohio’da KenyonCollege’de kurulmuştur. İlk çalışmalar hazırlık okullarından; Lawrenceville Okulu, Philips Akademisi ve PhillipsExeter Akademisi’nde yapılmıştır. Üniversitelerden Harvard, Yale ve Priceton Bu çalışmalara katılmıştır. AP programı 1955’ten bu yana New York’ta bulunan College Board tarafından yürütülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde birçok lise AP dersleri vermektedir. Ancak College Board eşitliğin sağlanması için evde okuyan öğrencilere ve AP dersi verilmeyen okullardan gelen öğrencilere de Advanced Placement sınavlarına katılma şansı tanımaktadır.
Üniversiteler, AP almış öğrencileri akademik eğitime hazır ve niyetli olarak değerlendirir. Bu nedenle AP sahibi öğrencilerin diğerlerine oranla ABD, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerdki en iyi üniversitelerden kabul alma oranları çok daha yüksektir.
AP sınavı yılda bir kez Mayıs ayında yapılır. Sınav başvuruları ise Şubat ayında başlamaktadır. Her dersin sınavı ayrıdır bu nedenle alınacak her bir konu için ayrı sınava gitmek gerekmektedir. AP sınavı 1 ile 5 puan arasında hesaplanır, 3 ve üzeri notlar geçer kabul edilir.
Advanced Placement testinden alınan puanlar 5 kategoride puanlanmaktadır;
1. Son derece iyi nitelikli
2. İyi nitelikli
3. Kalifiye
4. Muhtemelen nitelikli
5. Öneri Yok
Bazı kolejler öğrencilerini giriş derslerinden muaf tutmak için Advanced Placement test sonucu isteyebilirler. Bazı okullarda belirli kurslar için bu test sonucuna bağlı kalmaktadır. 2011 yılından itibaren College Board sınavlarda puanlama sistemini değiştirmiştir. Yanlış cevaplar için artık puan kırılmamaktadır. 2013 yılından itibaren sınav sonuçları CollegeBoard’ın internet sitesi üzerinden açıklanmaya başlanmıştır. Öğrenciler sınava girdikleri yıl aldıkları öğrenci numarası ile sınav sonuçlarına ulaşabilmektedir. AP sınavları her yıl mayıs ayında yapılmaktadır. Her dersin AP sınavı ayrı ayrı yapılmaktadır bu nedenle öğrencilerin her ders için başka sınava girmesi gerekmektedir. AP sınav başvuruları Şubat ayında başlamaktadır.
AP sınavından aldığınız not ile Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İngiltere’de yer alan seçkin üniversitelere kabul edilebilirsiniz. Bu sınavların puanları ile ders ve kredi muafiyetlerinden faydalanabilirsiniz. Lise süresince AP derslerine katılarak ve sınavlara girerek üniversitelerin kabul kurulları tarafından üniversite okumaya hazır öğrenci olarak kabul edilirsiniz ve bu seçilme olasılığınızı arttırır. Ülkemizde Koç ve Sabancı gibi kurumlar Advanced Placement dereceleri yüksek öğrencilere burs sağlamaktadırlar. Advanced Placement dersleri, Advanced Placement sınavına girmek için zorunlu değildir. Öğrenciler sınava kendileri de hazırlanabilirler.