MELBOURNE ŞEHRİ
2011 yılında dünyaca ünlü The Economist Dergisi’nin hazırladığı bir rapora göre yaşam standartları, sağlık, kültürel nitelik, suç oranları, iyi iş koşulları, siyasi istikrar, iklim ve iyi planlanmış altyapı faktörleriyle dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında birinciliği kazanan Melbourne, Avustralya’nın kültür, ekonomi, spor ve turizm alanlarında önemli bir merkezdir. Doğal güzellikleriyle kendine hayran bırakan şehir, yeşili ve huzuru seven keşifçiler için eşsiz bir ziyaret noktasıdır.
Dünyanın önemli limanlarından birine sahip olmasıyla Avustralya ekonomisinde yönlendirici bir role sahip Melbourne, dünyaca ünlü şirketlere ev sahipliği yaparken, Avustralya’nın en büyük üç şirketi olan Telstra, BHP Billiton ve National Australia Bank’ı da bünyesinde barındırmaktadır. Bunların dışında Avustralya Ticaret Konseyi, Avustralya Sendika Konseyi ve Avustralya Menkul Kıymetler Borsası gibi önemli merkezlerde işlem gören şirketlerin büyük bir kısmı da burada bulunmaktadır.
Sydney’den sonra Avustralya’nın en kalabalık ikinci şehri olan Melbourne, dünyanın güney yarım küresinde bulunan en kalabalık şehri konumundadır. Yerlilerden ve göçmenlerden oluşan yaklaşık 4 milyonluk nüfusuyla oldukça çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Turistik bir merkez olan şehrin halkı sıcakkanlılığı ve misafirperverliğiyle bilinmektedir. Kültür ve sanat açısından da ön plana çıkan Melbourne’de dolaşırken neredeyse her yerde sokak sanatçılarına ve yarattıkları hoş ortama tanıklık etmeniz mümkündür. Bunun haricinde dünyaca ünlü müzelere ve sanat galerilerine de ev sahipliği yapmaktadır.
MELBOURNE TARİHİ
Kulin Aborjinleri olarak bilinen topluluk, Melbourne’ün ilk yerleşimcilerini oluşturmaktaydı. O dönemde Avustralya’yı yöneten Yeni Güney Galler hükümetiyle anlaşma sağlanamayınca bölgeye yeni yerleşimciler gelmeye başlamıştır. 1835 yılında asıl amaçları Tazmanya’ya yerleşmek olan fakat arazi bulamadıkları için Melbourne’e yerleşen Avrupalılar, şehrin tarihi açısından bir dönüm noktası oluşturmuştur.
1851 yılında gerçekleşen ‘’Victoria’daki Altına Hücum’’ adlı keşifle birlikte şehir ciddi anlamda büyümeye ve gelişmeye başlamıştır. Aynı zamanda işlek bir limana sahip olan şehir dünyanın birçok yerinden göç almaya başladı. Böylelikle 14 yıl içerisinde Avustralya’nın en kalabalık şehri haline gelen Melbourne, 1901 yılında Avustralya’nın federasyonlaşmasıyla birlikte başkent olarak seçildi. 1927’ye kadar başkent olarak kalan şehir, sonrasında Victoria eyaletinin başkenti haline geldi.
Günümüzde ise limanı ve deniz ticareti sayesinde dünya ticaretine yön veren 30 dünya şehri arasında bulunan Melbourne, Asya-Pasifik bölgesinin en önemli merkezi olarak kabul edilmektedir.
MELBOURNE DİL OKULLARI
Dünyanın en canlı şehirlerinden biri olan Melbourne, Avustralya’nın en dinamik, kozmopolit ve gelişmiş şehirlerindendir. Kültür, turizm, ekonomi ve spor alanlarında olduğu kadar eğitim alanında da önemli bir yere sahiptir. Melbourne’de resmi dil olarak İngilizce konuşulmaktadır. Burada eğitim almanın en büyük avantajı dersler haricinde gündelik hayatta da sürekli pratik yapma imkanına sahip olmanızdır. Ayrıca yerli halkın yardımsever, samimi ve misafirperver olmasından dolayı da kendinizi geliştirmeniz oldukça kolay olacaktır. Bunların yanı sıra kaliteli ve başarılı bir eğitim alırken yeni yerler keşfetmek için sınırsız imkanlar tanımakta ve ziyaretçilerine eşsiz bir doğa sunmaktadır. Burada eğitim alırken boş vakitlerinizi değerlendirmek için hangi aktiviteyi seçeceğinize karar vermek sizi oldukça zorlayacaktır.
Melbourne’de dil eğitimi almanın avantajları arasından en önemlisi ise modern, gelişmiş ve ticaret alanında önemli bir yere sahip olan bir şehirde dil öğrenmenin büyük ayrıcalıklarından yararlanabilmenizdir. Gerek akademik anlamda, gerek mesleki anlamda veya gündelik hayatta aldığınız eğitimin gelişiminize kattığı faydaya şahit olacaksınız. Bir diğer avantaj ise öğrenci vizesi bulunan kişilerin Melbourne’de çalışma iznine de sahip olmasıdır. Böylelikle öğrencilere haftada 20 saat çalışma hakkı verilmekte ve tecrübe kazanmalarına imkan tanınmaktadır.
MELBOURNE'DE İKLİM
Melbourne ılıman bir iklime sahiptir ve hava koşulları oldukça değişkendir. Kışlar Avustralya’da bulunan diğer şehirlere göre nispeten soğuk geçse de ortalama 10-15 derece ile yine de ılıman sayılmaktadır. Yazlar ise ortalama 28 derece ile sıcak geçmektedir. En sıcak aylar Ocak ve Şubattır. Nisan ayı ise yağışlı, rüzgarlı ve soğuk geçmektedir. Kar yağışı oldukça nadirdir ve neredeyse hiç görülmez. Melbourne’ü ziyaret etmek için en güzel zaman yaz mevsimidir. Bu mevsimde şehir oldukça hareketlidir ve birçok turist çekmektedir. Aynı zamanda bu dönem sörf yapmak için de uygun olduğundan şehre sörf yapmak için yüzlerce ziyaretçi gelmektedir.
MELBOURNE'DE GEZİLECEK YERLER
Avustralya’nın kültür, spor ve ekonomi merkezi ve aynı zamanda ikinci en kalabalık şehri olan Melbourne ziyaretçilerine eşsiz anılar biriktirme fırsatı sunan doğal bir cennettir. Çok sayıda tarihi yapıya, müzelere ve sanat galerilerine ev sahipliği yapan şehir, kültür ve sanat açısından önemli bir yere sahiptir. Bunların dışında dünyaca ünlü plajlarıyla ön plana çıkmakta ve sörfe elverişli suları sayesinde her yıl özellikle sörf ile ilgilenen yüzlerce ziyaretçiyi şehre çekmektedir. Tam bir turist cenneti olmasının yanı sıra eğitimiyle de öne çıkan şehir, dünyanın dört bir yanından gelen öğrencileri ağırlamaktadır. Bu bağlamda Melbourne’de eğitim alırken mutlaka görülmesi gereken yerlerden bazılarını şu şekilde listeleyebiliriz:
National Gallery of Victoria
Avustralya’nın en büyük müzesi olan National Gallery of Victoria, 1861 yılında kurulmuştur. Müze aslen Pablo Picasso’nun ‘’Ağlayan Kadın’’ eserinin eylem amaçlı çalınmasından sonra ciddi bir üne kavuşmuştur. Günümüzde yaklaşık 63.000 eser sergilenen bu sanat müzesi halka açıktır ve oldukça merkezi bir konumda bulunmaktadır.
Federation Square
Federasyonun 100. Yılı olan 2002’de açılan bu meydan, şehrin merkezi olarak kabul edilmektedir. Melbourne’ün en hareketli noktalarının başında gelen meydanda, her yıl 2.000’den fazla etkinlik düzenlenmektedir. Meydanda Victoria tarzı yapıların yanında oldukça modern yapılar bulunmaktadır ve bu nedenle karışık mimarisiyle kendine hayran bırakmaktadır.
Royal Botanic Garden
Şehrin en ünlü noktalarından olan ve 1846 yılında açılan Kraliyet Botanik Bahçesi, 38 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Dünyada bulunan botanik bahçeleri arasında güzelliği açısından üst sıralarda yer alan bahçede 10 binden fazla bitki türü bulunmaktadır. Kraliyet Botanik Bahçesi, her yıl yaklaşık 1 milyon turist ağırlamaktadır. Yaz mevsimlerinde açık hava sineması ve tiyatro oyunları sergilenmektedir. Girişi ücretsiz olan bahçe her gün sabah 7:30’dan gün batımına kadar ziyaretçi kabul etmektedir.
Shrine Of Remembrance
Avustralya’nın en büyük savaş anıtlarından olan Shrine of Remembrance, 1927-1934 yılları arasında inşa edilmiştir. I. Dünya Savaşı sırasında şehit düşen Anzac askerlerinin anısına yapılmıştır ve günümüzde birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Geceleri olağanüstü bir ışıklandırmaya sahip olan anıtta, yılın belirli tarihlerinde sergiler ve etkinlikler düzenlenmektedir. Günlük olarak turlar düzenlenmektedir ve giriş ücretsizdir.
Kriket Stadyumu
1853 yılında inşa edilen ve 1956’daki Olimpiyat Oyunlarının ana stadyumu olan Melbourne Kriket Stadyumu, dünyanın en büyük stadyumlarından biridir. Stadyum içerisinde spor dünyasına ve tarihine ait önemli görseller, dokümanlar ve objelerin sergilendiği bir müze bulunmaktadır. Yaz mevsiminde ziyaret edilmesi halinde bir kriket veya futbol maçına tanıklık edilebilmektedir. Giriş ücreti 24 USD’dır.
MELBOURNE'DE YEME İÇME
Geçmişten günümüze kadar dünyanın birçok farklı yerinden göç alan Avustralya, çeşitli kültürlerden lezzetlerin bir araya gelmesinden oluşan zengin bir yerel mutfağa sahiptir. Melbourne mutfağında en çok kullanılan ve çok rastlayacağınız malzemeler arasında et ve deniz ürünleri bulunmaktadır. Denizin ortasında konumlanmasından dolayı geleneksel mutfağa çok sayıda ve çeşitte deniz ürünü entegre edilmektedir. Yılın her döneminde ise taze meyve ve sebze bulmak mümkündür. Melbourne’de tadılması gereken yerel lezzetler arasında pancarlı hamburger olan ‘’Beetroot Burger’’, içerisinde kıymalı harç bulunan küçük turtalar olan ‘’Meat Pie’’, tazecik deniz ürünleriyle hazırlanan ‘’Seafood Pizza’’, şehre özgü bir balığın kırmızı biber, soya sosu, zencefil ve taze sebzelerle hazırlanan ‘’Barramundi’’ bulunmaktadır.
Tatlı kültürü de oldukça gelişmiş olan Melbourne’de en meşhur tatlıları olan ve meyvelerle süslenen ‘’Pavlova’’, vanilya ve milföyden hazırlanan ve üzerine pudra şekeri dökülerek servis edilen ‘’Vanilla Slice’’, çikolata sosu ve Hindistan ceviziyle kaplı kekten oluşan ‘’Lamingtons’’ denenmesi gereken lezzetler arasında sayılabilir. Bu geleneksel tatların haricinde dünya mutfağı da yaygın olan şehirde İtalyan, Uzak Doğu ve Amerikan mutfağına da rastlamak mümkündür.
MELBOURNE'DE ULAŞIM
Oldukça gelişmiş bir toplu taşıma ağına ve altyapısına sahip olan Melbourne, Avustralya’nın raylı sistem merkezi olarak görülmektedir. Melbourne aynı zamanda 245 kilometrelik hattıyla dünyanın en büyük tramvay ağına sahiptir. Şehirde toplu taşıma ile ulaşım oldukça yaygındır ve en çok kullanılan ulaşım araçları tramvay ve trendir. Bunlarla şehrin neredeyse her bölgesine ulaşmak mümkündür. Bunların haricinde metro, otobüs ve feribot da kullanılmaktadır. Özel araç kullanımı az olduğundan trafik problemine rastlanılmamaktadır. Tüm bunların yanı sıra iyi bir şehir planlamacılığına sahip olan kent bisiklet kullanımına imkan tanımaktadır ve bu nedenle de oldukça yaygındır. Şehrin birçok yerinde bisiklet kiralayabileceğiniz istasyonlar bulunmaktadır. Aynı zamanda şehirde iki tane uluslararası havalimanı da bulunmaktadır.
Melbourne’de Myki adı verilen ve tüm toplu taşıma araçlarında geçerli olan tek biletli bir kartlı sistem kullanılmaktadır. Myki kartı, şehirde bulunan birçok büfeden, makinelerden veya metro istasyonlarındaki görevlilerden temin edilebilmektedir. Tam günlük kart alınabileceği gibi iki saatlik kartlar da mevcuttur.
MELBOURNE COĞRAFYASI
Dünyanın güney yarım küresinde bulunan ve Okyanusya kıtasının çoğunluğunu kapsayan Avustralya kıta-ülkesinde yer alan Melbourne, ülkenin güney ucunda Canberra ve Adelaide şehirleri arasında bulunmaktadır. Yarra Nehri’nin okyanusa kavuştuğu kıyısına kurulan şehir deniz seviyesinden yaklaşık 31 metre yüksektedir. Melbourne, Victoria eyaletinin başkentidir ve yaklaşık 4 milyon nüfusa sahiptir. Nüfusunun önemli bir kısmı dünyanın farklı yerlerinden şehre göç eden kişilerden oluşmaktadır.
İlk önemli göçlerini Avrupa’nın İrlanda, İskoçya ve Almanya ülkelerinden alan şehir, 19. Yüzyılda İtalya ve Yunanistan’dan da oldukça fazla göç alarak Avrupalıların en çok göç ettiği şehirlerin arasında başlara yerleşmiştir. Aynı zamanda Asya, Orta Doğu ve Afrika’da dahil birçok bölgeden milliyete ev sahipliği yapmaktadır. Şehir eşsiz doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır ve dünyaca ünlü park ve bahçeleri, ormanları, plajları, dağlık alanları, kayak merkezleri ve doğal limanlarıyla kendine hayran bırakmaktadır.