CAMBRIDGE HAKKINDA

Cambridge denilince akla ilk önce dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Cambridge Üniversitesi akla gelmektedir. Dünyada en iyi ilk 5 üniversitesi arasında yer olan bu üniversite, şehri sadece İngiltere’de değil, aynı zamanda tüm dünyaya tanıtmada yardımcı olmuştur. Şu ana dek Cambridge Üniversitesi mezunlarından 92 kişi Nobel ödülünü kazanmıştır. Üniversite bu başarısı ile en çok Nobel Ödülünü kazanan Üniversite konumunda yer almaktadır. Londra’nın 105 kilometre kuzeyinde bulunmaktadır. 2001 verilerine dayanarak şehir merkezi nüfusu 108.000 kişi olarak bilinmektedir ve bunların yaklaşık 22 bini öğrenciler oluşturmaktaydı. Bu yüzden genç nüfusu çoğunlukta olan bu şehirde hayat 24 saat canlı kalmaktadır. Böylesi üniversite öğrencilerinin fazla olduğu şehirlerde birçok aktiviteler yapılmakta ve her yıl birçok festival düzenlenmektedir. Ayrıca bu bölgeleri de nüfusa katarsak 130.000 civarında olmaktadır. Cambridge şehri dinine fazla bağlı olmasından dolayı şehirde gezip görülmesi gereken birçok kilise yer almaktadır. Bu kiliseler şehrin mimari yapısına renk katmaktadır. Ayrıca şehir içi kadar şehir dışında da görülmesi gereken doğasını korumuş kırsal alanlar ve köyler bulunmaktadır. Temiz hava ve yeşillik içinde güzel zaman geçilebilecek ender yerlere sahip bir şehirdir.

TARİHİ

Cambridge şehrinin geçmişi yaklaşık 2000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Bu bölgede yapılan kazılarda Roma Dönemi’ne ait kalıntılara rastlanmıştır. O dönemlerde Roma’ya ait bir askeri bölge olarak kurulmuştur. Şehrin ortasından Cam Nehri geçmekte ve üzerinde bir köprü bulunmaktadır. Şehrin ismi de buradan gelmektedir. Cam(Nehir) + Bridge(Köprü). Şehrin en önemli sembolü olan Cambridge Üniversitesi 1209 yılında kurulmuştur. Şehrin yakınında yer alan bir diğer üniversitesi Oxford Üniversitesi ile yüzyıllar boyu gelen bir çekişme söz konusu olmuştur. Üniversiteler arasında olan bu çekişmeler neticesinde Bugün her iki üniversite de şehirlerini dünyaya duyurmayı başarmıştır ve her yıl binlerce öğrenciyi şehirlerinde ağırlamaktadır.

CAMBRIDGE DİL OKULLARI

Yurtdışında dil eğitimi düşünenler için Cambridge şehri en iyi alternatifler arasında yer almaktadır. Gerek şehrin dokusu gerekse eğitime verdiği önemle sadece İngiltere’de değil dünyada da adından söz ettiren bir şehir haline gelmiştir. Herkesin bildiği dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında yer alan Cambridge Üniversitesi bu şehirde yer almaktadır. 20 binden fazla öğrenciye kapılarını açan bu öğrenci şehrinde öğrenciler hem ana vatanında İngilizce eğitimi alabilir, hem de dünyanın dört bir tarafından gelen öğrencilerle yeni arkadaşlar edinebilmektedir. Tam bir öğrenci şehri olan Cambridge’te her yıl birçok festival düzenlenmektedir. Öğrencilerin kendi aralarında düzenledikleri aktivitelere katılıp hafta sonları iyi bir şekilde değerlendirilmektedir. 24 saat hayatın aktif olduğu bu şehirde eğlenmek için birçok kafe, restoran ve barlar bulunmaktadır. Böylece öğrenciler derslerden sonra arkadaşları ile pratik yapmak ve vakit geçirmek için birçok alternatifi bulunmaktadır. Şehir merkezinde tarihi ve zarif mimarisi binaları arasında şehri keşfetmenin yanında, doğasını bozmamış kırlarında yeşilin keyfini çıkarma fırsatı sunmaktadır.

İKLİM

Cambridge şehrinde iklim sürekli değişiklik göstermektedir. Şehirde hava ani değişiklikler gösterebilmektedir. Güneşli bir havada birden yağmur yağabilmektedir. Bu yüzden ani hava değişimlerine karşı her zaman hazırlıklı olmak gerekir. Genel olarak ılıman, tipik İngiltere havası hâkimdir. Yıllık ortalama sıcaklık 10 derece olmaktadır.

ULAŞIM

Şehir içi oldukça gelişmiş olan bu şehirde ulaşımda pek sıkıntı yaşanmamaktadır. Genelde şehir içi otobüsler tercih edilmektedir. Ayrıca şehirde önemli yapılar birbirinden çok uzakta olmadığı için yürüyerek te istenilen yere gidilebilir. Havaların güzel olduğu zamanlarda ise bisiklet en çok tercih edilen ulaşım aracı haline gelmektedir.

Türkiye ve Cambridge arasında direkt uçuşlar bulunmamaktadır bu yüzden genellikle Londra üzerinden aktarma yapılmaktadır. Londra-Cambridge arası yaklaşık olarak 2.5 saat sürmektedir. Cambridge’e ulaşmak için en çok bu şekilde yolculuk tercih edilmektedir.

GEZİLECEK YERLER

Dünyanın önde gelen üniversitelerden birine ev sahipliği yapan bu şehirde gezilip görülmesi gereken birçok yer bulunmaktadır. Birleşik Krallığa özgü yeşil doğası, tarihin ve modern hayatın iç içe geçtiği bu şehirde tüm dikkatleri üzerine çekmektedir. Şehirde birçok park, katedral, müze, restoran ve barlar bulunmaktadır.

Kings College ve Kings College Chapel
1441 yılında yapılmış bu yapı Cambridge’de görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. 16. Yüzyıldan kalma pencereleri ve ahşap yapıları ile ziyaretçilerin gözlerini boyamaktadır.

Trinity Collage
Cambridge’nin en önemli kolejlerinden biri olarak gösterilen Trinity College’da görülmesi gereken şeylerin başında Wren Kütüphanesi ve dünyanın en büyük mahkemelerinden biri olan Büyük Mahkeme gelir. Isaac Newton bu okuldan mezun olduğu bilinmektedir. Ayrıca Trinity College önünde olan ağacın, Isaac Newton’un yer çekimini bulduğu elma ağacının tohumlarının dikilmesinden olduğu söylenmektedir.

Fitzwilliam Müzesi
İçerisinde Roma, Çin, Yunan ve birçok medeniyete ait eserlerin bulunduğu bu müze, Cambridge şehrinde görülmesi gereken en önemli müzelerden biridir. Müze içerisinde birçok ünlüye ait eserler bulunmaktadır. Bunlar arasında Leonardo Da Vinci, Titian ve Rembrant eserleri bulunmaktadır.

The Backs
Yeşillik içinde yürümek için Cambridge’teki en gözde parklardan biridir. İsmini Kolejlerin arkasında bulunduğu için Backs olarak almıştır. Park içerisinde küçük kayıklar ile mimari estetik dokusu olan binalar keyifle izlenebilir. Ayrıca meşhur Matematik köprüsü bu park içerisinde yer almaktadır.

The Sedgwick Museum of Earth Sciences Müzesi
1728 yılında kurulan bu müze, Cambridge’teki en eski müzedir. Milyarlarca yıl öncesine dayanan birçok hayvan ve bitki fosillerinin görüldüğü ender müzelerden biridir.

Cambridge Müzesi
Şehrin tarihine yer veren bu müze Cambridge’te olan tüm yaşamı ve tarihi izleri ziyaretçilere yansıtmaktadır. Müze 1936 yılında kurulmuş ve içerisinde 9 oda yer almaktadır. Odalarda ise Cambridge halkının yaşamına dair birçok şey sergilenmektedir.