Odessa Şehri
Odessa, Ukrayna’nın güneybatısında yer alan bir kıyı şehridir. Yaklaşık 1.1 nüfusu ile Ukrayna’nın en büyük 4. şehridir. Karadeniz’e kıyısı olan bu şehrin komşusu Moldova’dır. Şehir içi ulaşım çok gelişmiştir fakat şehir merkezinde neredeyse her yere yürüyerek gidilebilmektedir. Ulaşım aracı olarak otobüsler, tramvaylar ve troleybuslar ile sağlanmaktadır.
Odessa, bir liman şehri olması nedeniyle birçok farklı kültürle alışveriş içindedir. Buda şehre birçok kültürel zenginlik getirmiştir. Şehirde müzeler, kiliseler, meydanlar ve tiyatroları ile bir kültür merkezi haline gelmiştir. Geniş caddeleri ve şehirleşme düzeni ile tam bir Avrupa izlenimi vermektedir. Önemli bir konuma sahip olan Odessa tarih boyunca birçok kez istila edilse de tarihi mimari dokusundan, ve doğal güzelliklerinden hiçbir zaman ödün vermemiştir.
Sıcak ve ılıman bir iklime sahip olan Odessa şehrinde sık sık yağışlar görülmektedir. Yazları şehir çok farklı bir kimliğe bürünüp sıcak ve çok canlı olmaktadır. Ortalama sıcaklık 10 derece olmaktadır.
Ukrayna kendi para birimi olan Grivna’yı kullandığı için yaşam maliyetleri oldukça uygundur. Yerel insanların alım gücü düşük olsa bile eğlencelerinden ödün vermemektedir. Bu yüzden şehirde eğlence mekânları oldukça fazla vardır. Perşembe gününden başlayan eğlenceler pazar gününe kadar kesintisiz bir şekilde devam etmektedir. Özellikle yaz aylarında Odessa’nın uzun sahilleri insanlarla dolup taşmaktadır. Sahil kesiminde birçok eğlence mekânı 24 saat açık olmakla beraber eğlenceler sahile kadar uzanmaktadır.
Uzun süre Sovyet egemenliği altında kalan Ukrayna’nın gelenekleri sadece ülkede değil, diğer Slav köküne dayanan ülkelere kadar uzanmıştır. Buna örnek olarak Borshch çorbası gösterilebilir. Sadece Ukrayna’da değil, Avrupa’nın neredeyse tamamında bilinmektedir. Bununla beraber varenyky yemeği, türk mutfağındaki mantıyı andırmaktadır. Ukrayna’nın özel tatlısı ise Smetana kremasıdır.
Ülkede geleneksel el sanatları, nakış ve yöresel kıyafetler çok önemlidir. Bunlar arasında nakış, Ukrayna’da en güçlü geleneksel sanatlarının başında gelmektedir. Geleneklerine çok sadık bir toplum olan Ukrayna, düğünlerde neredeyse herkes geleneksel kıyafetlerini giymektedir.
Ayrıca ülkede yetişmiş çok önemli edebiyatçılar vardır. Ivan Franko ve Taras Şevçenko bunların başında yer alır.
Odessa Tarihi
Odessa, 6. yüzyılda kurulmuş bir koloni olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Çünkü yapılan arkeolojik kazılarda Doğu Akdeniz ile yoğun bir biçimde ticaret yapıldığı belirlenmiştir. Sırasıyla Peçenek, Altınordu Hanlığı, Litvanya Düklüğü ve Osmanlı egemenliğine girmiştir.
1400’lü yıllarda Tatar köyü hanı Hacı Giray Han’a hitaben buraya ‘Hacıbey’ ismi verilmiştir. Sonrasında burayı alan Osmanlı Devleti şehrin ismini ‘Hocabey’ olarak değiştirmiştir.
1787 yılında yapılan Osmanlı-Rus Savaşını kazanan Rusya bu bölgeyi himayesi altına almış ve şehrin ismini Novarossiya olarak değiştirmiştir.
Rusya, Odessa Limanı’nı kullanarak bu bölgeye canlılık ve nüfus getirmiştir. Şehir dışından gelen insanlarda nüfusta bir anda patlama gerçekleşmiştir.
II. Dünya Savaşı’nda Almanlar, Romenler ile birlikte Odessa’yı kuşatmıştır. Uzun süre direniş gösteren kızıl ordu, daha sonrasında şehirdeki önemli yerleri imha ederek kullanılmaz hale getirmiş ve geri çekilmiştir. 1944 yılına gelindiğinde, şehre tekrardan girip geri almayı başarmıştır.
2014 yılında Ukrayna’da çıkan iç savaş sonucunda Rus ve Ukrayna yanlıları birbirine girmiştir. Aralık ayında yerel yönetim tek taraflı olarak Rusya’ya katılma kararı almıştır.
Odessa Dil Okulları
Odessa şehri, Ukrayna’da Ukraynaca ve Rusça dil eğitimi düşünen öğrenciler için birçok avantaj sunmaktadır. Öncelikle şehirde neredeyse herkes Rusça konuşabildiği için öğrenciler iletişim kurmakta ve pratik yapmakta pek zorlanmamaktadır. Ukrayna’da en çok Rusça konuşan kesim Odessa şehrinde yaşamaktadır. Bu yüzden Rusça dil eğitimi isteyen öğrenciler için büyük avantaj sağlamaktadır. Odessa halkı sıcakkanlı ve yabancı insanları hoşgörü ile karşılamaktadır. Böylece iletişim kurarken en iyi şekilde yabancılara yardımcı olmaya çalışmaktadırlar.
Bir liman şehri olan Odessa şehri, yaptığı deniz ticareti ile birçok farklı kültürle kaynaşma fırsatı bulmuştur. Günümüze kadar gelen bu kültürel zenginliği şehirde dil eğitimi ile beraber tecrübe etme fırsatı da vermektedir.
Ukrayna’da Rusça eğitimin en büyük avantajlarından biri, Rusça dil eğitiminin yanında İngilizce pratik yaparak İngilizce de gelişmektedir. Çünkü genç nüfusun fazla olduğu bu şehirde, gençler Rusçanın yanında iyi derecede İngilizce de bilmektedir. Böylece Rusça ile beraber İngilizce pratik yaparak ikinci bir dilde gelişim sağlanmaktadır.
Öğrenciler yurtdışına çıktıkları zaman şehre adapte olma konusunda endişeleri olmaktadır. Fakat Ukrayna halkının oldukça sıcakkanlı olan bu şehirde, özellikle ilk defa eğitim için yurtdışına çıkan öğrenciler için kısa sürede şehre adapte olmalarına yardımcı olmaktadır.
Ayrıca Odessa’da Rusça dil eğitimi veren birçok dil bulunduğu için bu okullar kendi içindeki rekabetten dolayı yıl içerisinde birçok promosyon yapmaktadır. Dil okulları en iyi şekilde hizmet sağlamak adına çok kaliteli ve deneyimli eğitmenler ile çalışmaktadır. Ayrıca Ukrayna’nın kendi para birimi olan Grivna’yı da kullanması fiyatları çok uyguna getirmektedir. Böylece öğrenciler kaliteli eğitimin yanında uygun fiyatlardan da yararlanabilmektedir.
Gezilecek Yerler
Mimarisi ile ön plana çıkan Odessa şehrinde İtalyan ve Fransız stilinde birçok yapıt mevcuttur. Odessa Opera binasında bu izler çok net biçimde görülmektedir.
Karadeniz’in incisi olarak da adlandırılan bu şehirde birçok gezilmesi gereken yerler vardır. Muhteşem anıtları, opera binası, parkları ve sokakları ile insanları kendine hayran bırakmaktadır.
Odessa’da gezilmesi gereken bazı yerler aşağıda yer almaktadır.
Odessa Yeraltı Mezarlığı
IXX. yüzyılda Odessa şehrinde inşa edilen birçok yapıt için malzeme ihtiyacı duyulmuştur. Bunlar içinde en önemlisi kireç taşı olmuştur. Bu ihtiyaçlar için kazılar yapılmış ve sonuç olarak devasa bir labirent ortaya çıkmıştır. 2500 km uzunluğu ile dünyanın en uzun yeraltı labirentidir. Ayrıca burası evi olmayanlar için bir sığınak ve isyancılar için bir çalışma alanı olmuştur.
Deribasovskaya Caddesi
Trafiğe kapalı olan bu cadde Odessa’nın en meşhur caddesidir. Caddenin sağ ve sol tarafında ihtişamlı otel binaları ile beraber birçok kafe, restoran ve bar bulunmaktadır.
Odessa Opera Binası
1810 yılında inşa edilen bu opera binası, şehrin en eski yapılarından biridir.1873 yılında çıkan bir yangınla büyük zarar görse de, 1887 yılında tekrardan yapılmıştır. İç tasarımda Fransız rokokosu izleri bulunan bu opera binasında, dış yapısında ise barok izleri çok sık görülmektedir.
Potemkin Merdivenleri
Toplam 192 basamağı olan Potemkin Merdivenleri, Odessa’nın en önemli simgelerinden biri haline gelmiştir. Bu merdivenin en dikkat çekici özelliği ise, aşağıdan yukarı bakıldığı zaman sadece yükselen basamaklar görülmektedir. Aynı şekilde yukarıdan aşağı bakıldığı zaman ise son basamaktan sonra cadde görülmektedir.
Arkadia Plajı
Geniş kumsalı ve temiz sahili ile beraber etrafında birçok kafe, bar ve gece kulüplerinin olduğu bu plaj, yaz aylarında şehrin en gözde yerlerinden biri haline gelmektedir.
Puşkin Müzesi
Rus edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Aleksandr Puşkin’in Moskova’dan sürüldüğü şehir Odessa’dır. Puşkin’in önemli koleksiyonları bu evde sergilenmektedir.
Bit Pazarı
Ukrayna insanlarına özgün tekstil ürünlerinin ve takıları ile beraber birçok antika eşyalarda çok uygun fiyata satıldığı renkli bir pazardır.
Ulaşım
Ukrayna Havayolları, Türk Hava yolları ve Pegasus Hava yollarının düzenli olarak direkt ve aktarmalı uçuşları mevcuttur. Şehirdeki tek havaalanı 1961 yılında açılan Odessa Havaalanı’dır. Merkeze yaklaşık 10 km uzakta yer almaktadır. Şehir merkezine otobüsler ile ulaşım sağlamak mümkündür.