OTTAWA ŞEHRİ

Ottawa, Kanada’nın Ontario eyaletine bağlı, ülkenin en büyük ve kalabalık altıncı şehri ve aynı zamanda ülkenin başkentidir. Ülkenin yönetildiği parlamento binası, bu şehirde yer almaktadır. 19.Yüzyılın ilk başlarında “ByWard Market” adıyla bilinen bölgenin etrafında insanların yerleşmeye başladığı Ottawa, “Bytown” adıyla tarımsal bir bölge olarak büyümeye başlamış, ilerleyen senelerde balıkçılık ve çeşitli ticari faaliyetlerin artmasıyla gittikçe önemli bir şehir halini almaya başlamıştır. 19. Yüzyılın ortalarından itibaren çevresinde açılan kereste fabrikaları ve kürk ticareti nedeniyle zenginleşmeye başlayan şehrin nüfusu ve istihdam kapasitesi de artmaya başladı.

Ottawa’nın sahip olduğu yüksek seviyede yaşam kalitesi, şehri Kanada’nın ve dünyanın önde gelen kentlerinden biri konumuna getirmiştir. Dünyada yer alan diğer ülkelerin başkentlerinden farklı olarak oldukça yeşil, doğa ile iç içe ve sakin bir yapıya sahiptir. Kalabalık, işsizlik, trafik, kirli hava, yüksek binalar ve gri sokaklar gibi olumsuz kavramlar Ottawa şehri için geçerli değildir. Dünya başkentlerinin aksine oldukça sakin ve yaşanabilir bir kent durumundadır.

OTTAWA TARİHİ

İçerisinde Montreal, Ottawa ve Toronto şehirleri de olmak üzere büyük bir bölgeyi kapsayan Ottawa Vadisi, 10.000 yıl önce Champlain Denizi’nin çekilmesi ile birlikte yaşanabilir bir hal almıştır. Yavaş yavaş bu bölgelerde başlayan nüfus hareketleri 6.500 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Kısa sürede verimli topraklar sayesinde tarım, avcılık ve balıkçılık gibi faaliyetlerin yaygınlaştığı bölgede ilk düzenli yerleşim Philemon Wright tarafından 1800’lü yılların başlarında kurulmuştur. 1800’lü yılların ortalarından itibaren “Bytown” ismiyle adını duyurmaya başlayan bölge balıkçılık, kürk ve kereste ticareti gibi faaliyetler nedeniyle kısa sürede büyümeye ve gelişmeye başlamıştır.

İngiltere Kraliçesi Victoria’ya jest olması adına Kanada’ya bir başkent seçmesi istendi. Herkes Kanada için önemli şehirler olan Toronto veya Montreal’in başkent olmasını beklerken, 1857 yılında Ottawa şehri Kraliçe Victoria tarafından Kanada’nın başkenti olarak ilan edilmiştir. Gelişen ticaret ve ekonomisi ile birlikte Ottawa günümüzde hala Kanada’nın başkenti ve en önemli şehirlerinden biri konumundadır.

OTTAWA DİL OKULLARI

Kanada’da dil eğitimi alınabilecek en uygun şehirlerden biri olan Ottawa, muhteşem bir ülkenin başkenti olmasının yanı sıra, doğal hayat ve şehir yaşamının iç içe olduğu bir düzendedir. Ayrıca birçok yaşam kalitesi yüksek olan şehre göre uygun maliyetlidir. Yalnızca Kanada’nın değil, Kuzey Amerika’nın önemli şehirlerinden biri olan Ottawa’da dil eğitimi almak oldukça avantajlıdır.

Fazlasıyla turistik bir şehir olan Ottawa şehrinde, dil eğitimi alırken aynı zamanda eğlenmek ve yeni maceralar keşfetmek isteyen öğrenciler için kültür, sanat ve spor etkinlikleri dışında gezilecek birçok yer bulunmaktadır. Kanada’nın ve dünyanın birçok farklı bölgesinden öğrencilerin eğitim almak amacıyla geldiği Ottawa’da birçok üniversite ve kolej bulunması sebebiyle, şehir öğrenci yaşamına fazlasıyla uygundur.

OTTAWA'DA ULAŞIM

Ottawa şehri, yayaların şehir içerisinde her yere ulaşabilmeleri için özenle düzenlenmiş bir şehirdir. Aynı zamanda bisiklet dostu da olan şehrin birçok caddesinde ayrılmış bisiklet yolları ile birlikte pek çok bisiklet kiralama alanı bulunmaktadır. Şehrin dört bir yanına yayılmış olan otobüs ve metro hatları bulunmaktadır. Metro hatlarında 11 yaş altı çocuklardan ücret alınmazken, otobüs hatları 6 yaş altındaki çocuklar için ücretsizdir.

OTTAWA'DA GEZİLECEK YERLER

Ottawa, Kanada’nın başkenti olması sebebiyle birçok tarihi ve kültürel yapıya, önemli devlet binalarına, birçok büyük müzeye ve bulunduğu konum itibariyle de fazlasıyla doğal güzelliklere sahip bir şehirdir. Kanada’nın en önemli şehirlerinden biri olan Ottawa’da dil eğitimi alırken mutlaka görülmesi gereken yerleri aşağıda inceleyebilirsiniz;

Parlamento Tepesi ve Binası
Ottawa’nın simgeleşen yapılarından biri olan Parlamento Binası yüksek bir tepede konumlanmıştır ve şehir merkezine oldukça yakın bir bölgededir. Halk arasında “The Hill” olarak bilinen tepe önceki dönemlerde askeri üs olarak kullanılmış olsa da Ottawa’nın başkent olmasının ardından devlet işlerinin yönetildiği ve hükümeti temsil eden bir bölge haline gelmişir. Parlamento binasına yapılan çeşitli düzenlemeler ve Barış Kulesi’nin inşa edilmesi ile birlikte bölgeyi her yıl 3 milyonun üzerinde turist ziyaret etmektedir.

Kanada Savaş Müzesi
Şehir merkezinin batı kısmında yer alan Kanada Savaş Müzesi, ülkenin askeri tarihine ışık tutmaktadır. Fransız ve İngilizler arasında bu bölgede yapılan 7 Yıl Savaşları’ndan başlamak üzere günümüze kadar olan süreçle ilgili tüm teçhizat ve askeri malzemelerin sergilendiği müze, Kanada’nın askeri geçmişini günümüze yansıtmaktadır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Kanada Savaş Müzesi’nde yaklaşık 3 milyon parça eser bulunmaktadır.

Kanada Tarihi Müzesi
Sadece Ottawa şehrinin değil, tüm Kanada’nın en popüler merkezlerinden biri olan Kanada Tarihi Müzesi, ülkenin en çok ziyaret edilen müzesi ünvanına sahiptir. Ottawa nehri kıyısında yer alan müze, Kanada’nın 20.000 yıllık tarih sürecine ışık tutmaktadır. 1856 yılından beri hizmet veren müzede pek çok sergi bulunmaktadır.

Ottawa Ulusal Galeri
Kanada’nın önde gelen sanat galerilerinden biri olan Ottawa Ulusal Galeri, 1880 yılında kurulmuş ve birkaç kez yer değişikliği yaptıktan sonra Sussex Drive Caddesi üzerinde Postmodernist bir binada 1988 yılında yeniden hizmete başlamıştır. Müze binası Kanada’nın en ünlü mimarlarından Moshe Safdie tarafından dizayn edilmiştir. Galeri resim, heykel, fotoğraf gibi birçok sanat türünde çeşitli koleksiyonlar içermektedir. Kanadalı sanatçıların eserlerinin yanı sıra Amerikalı ve Avrupalı sanatçıların eserleri de burada sergileniyor.

Rideau Kanalı
Kaynağını Ottawa Nehri’nden alan 202 metre uzunluğundaki kanaldır. 1832 yılında tamamlanan kanal beraberinde birçok göl, şelale ve barajlarla birlikte inşa edilmiştir. Kanalda düzenli bir şekilde kayık, gemi gibi ulaşım araçları kullanılmaktadır. Özellikle turistlerin görmek için can attığı kanal başkentin en önemli noktalarından biri haline gelmeyi başarmıştır. 1925 yılında Kanada’nın ulusal mirasları arasına giren Rideau Kanalı, 2007’den itibaren de UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesi’nde kendisine yer bulmuştur. Kış aylarında hava sıcaklığının eksi derecelere düşmesi ile birlikte kanal şehirde yaşayanlar için doğal bir buz pistine dönüşmekte ve turistler için önemli ziyaret noktalarından biri olmaktadır.

OTTAWA'DA YEME İÇME

Dünyanın dört bir yanından etnik lezzetlerin kolaylıkla bulunabildiği Ottawa’da, farklı kültürlere ait çok sayıda restoran bulunmaktadır. Ottawa’da yenilebilecek olan yerel ürünler arasında deniz ürünleri ve geyik eti genellikle ilk sıralarda yer almaktadır. Bunların dışında Kanada’ya özgü peynir çeşitleri, somon balığı, akçaağaç şurubu, ren geyiği eti ve istiridye gibi ürünler de yemeklerin ana malzemelerini oluşturmaktadır.

Mutlaka tadılması gereken bazı lezzetler; üç yumurta, salam ve sosisten yapılan omlet ile yanında servis edilen minik krepler ile oluşan Ottawa’ya özgü “Oduncu Kahvaltısı”, tuzlu biftek, sotelenmiş kabak, paprika biberi ve bezelye püresinden oluşan ve yine Ottawa’ya özgü bir yemek olan “Jigg’in Akşam Yemeği”, kızarmış ve ortası delik hamur parçalarından oluşan ve bir tatlı çeşidi olan “Yorkshire Pudingi” şeklinde sıralanabilir.

OTTAWA COĞRAFYASI VE İKLİMİ

Ontario eyaletinin güneydoğusunda yer alan Ottawa şehri, Quebec eyaleti ile komşu olan Ottawa Vadisi üzerinde kurulmuştur. Şehrin ilk yerleşim bölgesi Ottawa Nehri’nin güney bölgesinde kurulmuş olsa da zaman içerisinde nehrin karşı tarafına doğru yayılmıştır. Ottawa, üç büyük nehir olan Ottawa Nehri, Gatineau Nehri ve Rideau Nehri’nin kesiştiği noktada bulunmaktadır. Nemli karasal iklim yapısına sahip olan Ottawa’da kış ayları soğuk ve kar yağışlı geçerken, yaz ayları nemli ve sıcaktır. Özellikle kış aylarında kar ve don olayları yaşanması sebebiyle şehrin ortasından geçen Rideau Kanalı donmakta ve Ottawa sakinleri için doğal bir kayak pistine dönüşmektedir.