FUKUOKA HAKKINDA

Fukuoka Şehri Japonya’nın kuzeyinde bulunan, yaklaşık 1.5 nüfusu ile ülkenin en büyük 6. Şehri konumdadır. Fukuoka aynı zamanda Kyushu adasının başkenti konumundadır. Fukuoka 1972 yılında şehir statüsüne geçmiştir.

Kyushu Bölgesi sanayileşmiş bir bölge olduğu için birçok yatırımcı buraya gelmektedir. Fukuoka’da ekonominin yanında turizmde hızla gelişmektedir. Şehre yıllık ortalama 2.5 milyon turist gelmektedir. Bu turistlerin çoğunluğu Çinliler ve Korelilerden oluşur. Şehre bu kadar fazla turist gelmesinin en önemli nedenlerinden biri, her sene bu şehirde birçok festival gerçekleşmektedir. Bunlardan biri Kyushu Hakata Gion Yamasaka Festivali, bir diğeri de Hakata Dontaku Matsuri festivalleridir. Temmuz ayında kutlanan bu festivallere ilgi oldukça yoğun olmaktadır.

Yazları sıcak, kışları soğuk olan bu şehirde hava sıcaklığı 0 derece altına neredeyse hiç inmemektedir. Ortalama sıcaklık 25 derece olan bu şehirde bazı dönemlerde yağışlar fazla görülür fakat sonbahar aylarında yağış pek olmamaktadır.

Şehir içi ulaşımı oldukça rahat olan Fukuoka’da 3 hatlı metro ağı vardır. Tokyo kadar büyük olmayan bu şehirde gezilmesi gereken yerlere yürüyerek gidilmektedir.

Japonya geleneksel yemekleri arasında akla ilk gelen dünya mutfağında da ünlü olan sushi gelmektedir. Bunun yanında ana yemek olarak pilav çok fazla tüketilmektedir. Bir liman şehri olan Fukuoka’da deniz ürünleri bir diğer çok tüketilen besin kaynağı arasındadır.

FUKUOKA TARİHİ

Fukuoka bölgesi eskiden Dazaifu olarak bilinmekteydi. Bu bölgede M.S. 663 yılında Dazaifu bu bölgede idari başkentlik yapmaktaydı. Bu bölgede bulunan arkeolojik eski metinlerde bölge Japonya’nın kuruluşunda önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir.

1268 yıllarında bu bölge birçok kez Moğol saldırısına uğramıştır. Japonların liman tarafına inşa ettikleri duvarlar ve havanın etkisi ile Moğol baskılarını durdurmuştur. Japonlar hava koşullarının kötüleşmesi ile Moğollara ezici bir mağlubiyet yaşatmıştır.

Fukuoka, Ortaçağ’da Japonya tarihinde önemli bir rol oynamıştır. Modern şehir 1889 yılında Hakata ve Fukuoka’nın birleşmesi ile kurulmuştur. Hakata, bölgenin Liman ve ticaret merkeziydi. Fukuoka bölgesi ise birçok samuraya ev sahipliği yapmaktaydı. Her iki şehrin birleşme kararından sonra bir toplantı düzenlendi. İlk başta isim olarak Hakata seçilse de, bir grup samuray baskısı ile şehir Fukuoka adını aldı.

Fukuoka’da 1911 yılında Kyushu İmperial Üniversitesi Kuruldu. Bununla beraber 20. Yüzyılda şehir hızla büyümeye başladı ve günümüzde Japonya için çok önemli bir konuma geldi.

FUKUOKA DİL OKULLARI

Japonya günümüzde küllerinden doğan ülke olarak bilinmektedir. Ülkeyi yerle bir eden 2 atom bombasından sonra bu kadar hızlı bir şekilde gelişmesindeki en büyük etken disiplinli bir eğitim görmelerinden kaynaklanmaktadır. Ülkede okuryazarlık oranı neredeyse %100 durumdadır. Bu şekilde Japonya eğitime verdiği önem sayesinde dünyada adından söz ettiren ülkeler sınıfına girmiştir.

Eğitime bu kadar önem veren bir yerde dil eğitimi görmek herkese bir avantaj sağlar. Dil okullarında kaliteli öğretmenlerin yanında, modern teknoloji ekipmanları ile dil eğitimi almak öğrencilere kısa sürede çok şey katmaktadır.

Fukuoka, gelişmiş şehir yaşantısı ve ekonomisi ile birçok dil okuluna ev sahipliği yapmaktadır. Şehirde çok sayıda dil okulunun bulunması öğrencilere maddi açıdan avantaj sağlamaktadır. Dil okulları rekabet içinde oldukları için yıl içerisinde birçok indirimler yapmaktadır. Böylece öğrenciler en uygun fiyatlarla kaliteli okullarda eğitim alabilmektedir. Öğrenciler burada aldıkları eğitimle hem kısa sürede Japoncayı öğrenebilecek, hem de Japon kültürünü yerinde yaşamış olacak.

FUKUOKA’DA EĞİTİM

Japonya’da eğitim sistemi oldukça üst dizeydedir. Modern teknoloji ekipmanları ile öğrencilerin başarıları daha hızlı artmaktadır. Ülkede okuma yazma oranı neredeyse %100 seviyesindedir. Eğitim’de İngilizce zorunlu dersler arasında yer alır. Öğrenciler zorlu bir eğitim sürecinden geçtikten sonra büyük başarılara imza atmaktadır.

Şehrin en önemli üniversitesi 1911 yılında kurulan Kyushu Universitesi’dir. Bunun yanında birçok özel Üniversite’de yer alır. Bunlar Daiichi Üniversitesi, Fukuoka Teknoloji Enstitüsü, Fukuoka Jo Gakuin Üniversitesi, Kyushu Sangyo Üniversitesi, Nakamura Gakuen Üniversitesi veSeinan Gakuin Üniversitesi’dir.

FUKUOKA İKLİM

Fukuoka, nemli subtropikal iklime sahiptir. Yazları sıcak ve nemli, kışları ılıman bir havaya sahiptir. Özellikle Haziran-Eylül arası yoğun yağışlar görülmektedir. Sonbahar aylarında ise pek yağışla karşılaşılmaz. Bu yüzden Fukuoka’da en iyi mevsimi havası ılık olduğu için sonbahar ayıdır. Fukuoka’da yıllık ortalama sıcaklığı 16 derece civarındadır. Bahar ayları ılık ve güneşlidir. Kiraz çiçekleri festivali bu dönemde yapılmaktadır. Yazları nemden dolayı hava sıcaklığı 37 dereceye kadar çıkmaktadır.

GEZİLECEK YERLER

Her yıl milyonlarca turistin uğradığı Fukuoka’da keşfedilmeyi bekleyen birçok mekan yer almaktır. Özellikle Çin ve Kore’ye yakınlığından dolayı yıllık ortalama 2.5 milyon turist bu şehri ziyaret etmektedir.

Aşağıda ziyaret edilmesi gereken bazı yerler hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Fukuoka Kalesi
1607 yılında inşa edilen bu kale Japonlar için bu bölgedeki en önemli yapıtlardan biridir. Kale birçok kez şekil değiştirmiştir, fakat 1983 yılında kendine özgün görüntüsüne kavuşmuştur. Bu kalenin kapıları hükümet tarafından tarihi eser sınıfına alınmıştır.

Fukuoka Kulesi
234 metre yüksekliğindeki bu kule Momochihama bilgesinde yer alır. Yapımı 1989 yılına tamamlanmıştır. Bu kulede toplam 3 tane gözlem güvertesi bulunur.

Kanzeon-ji
7. Yüzyılda inşa edilen Budist tapınak Dazaifu bölgesinde yer almaktadır. İmparator Tenji tarafından inşa edilen bu tapınak, savaş ve doğal afet gibi birçok olaydan dolayı hasar görmüştür. 1970’te Tarihi Site ilan edildi.

Kushida-jinja
Şinti Tapınagı, Hakata bölgesinde yer alır. Bu tapınak Japon halkının yaratıcısı olduğuna inanılan Amaterasu için 757 yılında inşa edilmiştir. Fukuoka’da her yıl düzenlenen Yamakasa Festivali burada yapılmaktadır.

Ohori Park
Ohori japon dilinde hendek anlamına gelmektedir. Bu isim Fukuoka Kalesi’nin giriş kısmında açılan hendekten gelmektedir. Hükümet tarafından oluşturulan Japonya’nın Doğal Güzellikleri listesinde yer alır. 1929 yılında hizmete giren park; yürüyüş, dinlenme ve birçok farklı etkinlik için ideal bir yerdir.

YEMEK KÜLTÜRÜ

Japon yemek kültürü Batı ülkelerine göre farklılık göstermektedir. Yemeklerde doğal besin maddeleri ve az pişirilmiş yemekler tercih edilmektedir. Yemeklerinde baharat ve yağ kullanımı oldukça azdır. Japon mutfağında en çok bilinen, dünyada ün salmış sushi gelmektedir. Ana yemek olarak pirinç en popüler yemekleridir. Diğer Asya ülkelerinde olduğu gibi burada da tahta çubuklar kaşık olarak kullanılır.

Fukuoka denize sınırı olduğu için deniz ürünleri çok fazla tüketilmektedir. Fukuoka’da birçok deniz ürünleri satan restoran bulunmaktadır.

Kahvaltı kültüründe hafif ve düşük yağlı besinler tüketilmektedir.

Japon kültüründe tatlı yoktur. Tatlı yerine çeşitli şekerlemeler tüketilmektedir.

ULAŞIM

Fukuoka’da, yurt içi ve yurt dışı uçuşları için Fukuoka havaalanı bulunur. Bu havaalanı Hakata’ya 3 km uzakta yer alır. Ülkenin en işlek 4. Havaalanıdır. Sadece 2012 yılında 17 milyon kişi bu havaalanını kullanmıştır. Havaalanından merkeze metro ile ulaşım sağlanmaktadır.

Şehir içi ulaşımda oldukça gelişmiş durumdadır. Fukuoka’da 3 metro hattı vardır. Bunlar; Kuko hattı, Hakozaki hattı ve 2005 yılında hizmete açılan Nanakuma hattıdır. Ayrıca Nishitetsu tarafından işletilen özel demiryolu hattı da yoğun bir biçimde kullanılmaktadır.

Şehir içinde önemli yerler birbirine yakın olduğu için insanlar istedikleri takdirde yürüyerek istediği yere gidebilmektedir.