Öğrencimiz Burak Dinç’in Gözünden Polonya’da Üniversite Eğitimi

Öğrencimiz Burak Dinç’in Gözünden Polonya’da Üniversite Eğitimi

Merhaba,

Varşova/Polonya’da Foundation (hazırlık) öğrencisiyim ve şu an ikinci dönemdeyim. Öncelikle yurt dışında okumaya nasıl karar verdiğimden bahsetmek istiyorum; üniversite sınavına girdiğimde “güzel” bir üniversite kazanamadım bazı sorunlardan ötürü ve mutsuz olmaya başladım. Daha sonra düşünmeye başladım ne yapabilirim, imkanlarımı nasıl kullanabilirim diye. Bu arada çevremdeki insanlar “geldik, kazandık işte bu üniversiteyi… Yapacak bir şey yok, okuyacağız!” diye düşünmekteydi. Çevrenizdekilere değil, hatta kendi aileniz bile olsa, kendinizi dinlemenizi ve iyi yönlerinizi keşfedip ona göre hareket etmenizi öneririm. Daha sonra yurtdışında üniversite okumak geldi aklıma çünkü ülkemizdeki üniversitelerden eğer en iyilerinden birine gitmeyi başaramazsanız durumunuz ve akademik konumuz zor olabilir, genel dünya standartlarından bahsediyorum, Türkiye’deki üniversitelerin genel durumu ve imkanlarını göz önünde bulundurursanız ne demek istediğim daha rahat anlaşılacaktır. Öncelikle yurtdışı eğitimi araştırmaya başladım, siteden siteye gezip bilgi edinmeye çalıştım.

Ardından ELT Yurtdışı Eğitimin web sitesinde diğer araştırmalarıma nazaran çok daha fazla detaylı ve güncel bilgiyi olduğunu fark ettim. Ayrıca, Türkiye’nin birçok farklı şehrinde şubeleri vardı. Bana en yakın olan Bursa şubeleriyle iletişime geçtim ve hem telefonda hem e-posta yoluyla detaylı bilgiler edindim. Daha sonra ailemle birlikte ELT Bursa ofisine gittik. Eğer yabancı dilinize gerçekten güvenmiyorsanız ya da unutkan biriyseniz sizlere de profesyonel bir kurumla çalışmayı tavsiye ederim. Bursa ofislerinden Cenk Bey ve Selen Hanım ile görüştükten sonra başvuru ve gidiş tarihlerini gözden geçirdik. Cenk Abi detaylı bilgilendirmede bulundu. Şu tarihte gelirseniz hiçbir sorun olmaz diyerek ve her şeyimizi planlayıp programlayarak ayarladık ofisten.

Özellikle söylemek istiyorum, evhamlı bir aileye sahibim. Danışmanlarım tüm sorularımızı titizlikle yanıtladı ve bir kez bile saygı ya da saygısızlık demek istemiyorum ama “of” bile dediklerini görmedim. Her zaman özenle ve güler yüzle karşıladılar ve uğurladılar bizi. Her şeyi planlayıp programladıktan sonra belgelerimi topladım ve Polonya’ya geldim. Varşova’da bizi havaalanında karşıladılar ve araçla buradaki şubelerine götürdüler.

Ve işte Polonya’dayım!

Sağlık sigortası, banka kartı, cep telefonu hattı ve toplu ulaşım kartına kadar her şeyimizi bir gün içerisinde hallettik. Daha sonra konaklama yerimize gidip işlerimizi hallettik. Böyle yurt dışına gidiş hususlarında yanınızda profesyonel bir kurum olmasını tercih etmenizi tavsiye ederim, zira bir gün işiniz çıksa bir belgeyi unutsanız başınıza dertler açılabilir. ELT’nin daha pek çok hizmeti ve kolaylığı oldu. Varşova’ya gelmeden önce ve geldikten sonra bunu zaten sitede gezinirken öğrenebilirsiniz. Size şunu söylemek istiyorum; Polonya’ya gelmeden önce “orada insanlar ırkçıdır, başınıza bir şeyler gelebilir” tarzında pek çok söylemde bulunan olacaktır. Eğer kurallara uyup iyi bir vatandaş olarak yaşarsanız bir kere bile ırkçılığa maruz kalmayacağınızı söyleyebilirim, yeter ki iyi bir insan olmaya özen gösterin ve diğer insanlara karşı saygılı olun. Ve eğer gelmek isterseniz, Varşova’nın gerçekten çok güzel bir şehir olduğunu söylemek isterim, ailemi ikna edip buraya yerleşmeyi düşünecek kadar.

Nerede konaklıyorum?

Ben Varşova Üniversitesi’nde okuyorum. Okulumun 10 kadar farklı yurdu var. Ben de yurtta kalıyorum. Yurtların standartları Türkiye’den gelen öğrenciler için çok konforlu sayılmayabilir. Bunu bilerek yurt başvurusu yapmanız gerekiyor, zira üniversitem devlet üniversitesi olduğu için ve yurtların aylık ücretleri çok uygun olduğu için özellikle ilk senelerinde dil öğrenmeye, çevre edinmeye, okula ve ülkeye yeni alışmaya başlayanlara yurtta kalmalarını tavsiye ederim. Ben foundation, yani bölüme hazırlık eğitimi aldığım için sınıflarım Biyoloji binasında. Bir numaralı yurttayım. Beş-on dakika içinde okula ulaşıyorum, bu anlamda çok rahatım.

Yurtta yemekler ve olanaklar nasıl?

Hafta içleri yurtta yemek çıkıyor. Yemekhane yurdun zemin katında. En az 8-9 çeşit ve sağlıklı yemekler… Brokoli, karnabahar ya da tavuk ve balık eti hafta içi kesinlikle birinden biri mevcut. Pilav-salata arada tatlı da çıkıyor ama tatlıları bizim damak tadımıza pek uygun değil. Vejetaryen insanlar için yemek konusunda sıkıntı olmayacağını söyleyebilirim, çünkü bir arkadaşım vejetaryen ve o da yemekhaneden yemek yiyebiliyor.

Yurtta iki yada üç adet çalışma odaları mevcut. Odalar geniş ferah yerler.

Televizyon izleme odası da var. Yine zemin katta bir bakkal var, hemen hemen markette olan her şey mevcut. Tuvaletlerde bir sorun yok bazen erkek katı olduğundan dolayı sanırım çok saçma tuvalet manzaralarıyla şaşkına döndüğümüz oluyor ama sorun değil gülüp geçiliyor. Duşlarda da durum iyi… Gayet nizami, güzel duşlar… Mutfakta yaklaşık 8-10 adet ocak ve iki adet bulaşık yıkamak için lavabo mevcut. Bu arada unutmadan odanın içerisinde mini buz dolabı tezgah, kesim tahtası, lavabo, ayna dolap, (aynı zamanda mutfak dolapları da var) çalışma masası mevcut. Yataklar aman aman konforlu değil ama yatılıyor yani, ben yadırgamadım. Bu arada burada nevresim takımı veriliyor, onu da belirteyim. Buraya gelecek arkadaşlar için bilgilendirme olsun…

Yurda giriş çıkış saati yok, sadece 10’dan yada 11’den sonra kartınızı kapıya okutup giriyorsunuz. O saatlerden sonra çıkarken de aynı şekilde kartınızı okutmanız gerekiyor.

İki ve 3 kişilik odalar var, tek kişilik oda özel durumlarda (fiziksel engel vb) alınabiliyor ya da referans vasıtası ile tek kişilik odaya geçilebiliyor. Yurt ortamı ilk sene için çok iyi diyebilirim çünkü minimum haftada bir kere bir arkadaşın odasında tanışma partisi düzenliyor.

Yurt fiyatları ne kadar?

İki kişilik oda fiyatı aylık 450 Zloty, üç kişilik oda fiyatı aylık 350 Zloty civarında. İki ve üç kişilik odaların boyutları aynı olduğu için umarım 2 kişilik odada kalırsınız. Tabi bu tamamen şansa bağlı, ayrıca gidiş tarihiniz erken olursa belki belirleme şansınız olabilir.

İlk geldiğimde havadan etkilendim. Varşova, Ekim ayında Türkiye’den biraz daha soğuk olabilir, ancak daha sonra yurt içinde tişört ile gezmeye başladık diyebilirim (Türkler olarak). Binanın fiziki durumunda bir sorun söz konusu değil. Yurtta İnternet mevcut ve İnternet için ilave ücret ödemiyorsunuz. Ayrıca benim gibi İnternet hızına önem verenler için belirtmeliyim ki, İnternet Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar hızlı…

Polonya’da uluslararası öğrenci çeşitliliği

Varşova’da öğrenci çeşitliliği çok fazla, burada Hindistanlı, Belaruslu, Çinli ve Rus arkadaşlar edindim. İspanya’dan gelen öğrenciler de var. Polonya’ya yakın ülkelerden gelen öğrenci sayısı daha fazla tahmin edersiniz ki. Özellikle Ukrayna’da çok fazla öğrenci eğitim almak için Varşova’yı tercih ediyor. Japonya, Çekya ve diğer Avrupa ülkelerinden hem uzun süreli eğitim hem de Erasmus programıyla çok fazla öğrenci geliyor ülkeye.

Polonya’da Yaşam

Yola tükürmek, yere çöp atmak, trafik kurallarına aykırı hareket etmemek gibi davranışlarınız yoksa Varşova’da çok mutlu bir şekilde yaşayabilirsiniz. Polonya’da üniversite eğitimi için gelecek arkadaşlarıma tavsiyem, bol bol sosyalleşip lokal ve uluslararası öğrencilerle tanışmaya çalışmaları, sadece Türk arkadaşlarıyla sosyalleşemeleri, yaşadıkları ülkenin insanlarını ve kültürünü iyi analiz edip uyum sağlamaları ve kendi kültürümüzü kötü gösterecek hareketlerden kaçınmaları olur.

Hayatımda farklı bir sayfa açmamda büyük yeri olan ve Polonya’da üniversite okuma fikri bende ilk oluştuğu günden beri tüm süreçte yanımda olan ELT ailesine çok teşekkür ederim.

Umarım anlattıklarım merak ettiğiniz bazı konulara cevap olmuştur. Tüm öğrenci arkadaşlarıma kariyer oluşturma çabalarında başarılar dilerim.

Burak Dinç