KİEV HAKKINDA

Kiev yaklaşık 2.9 milyon nüfusu ile Ukrayna’nın en kalabalık şehri, aynı zamanda başkentidir. Şehri kimin kurduğuna dair net bir bilgi olmamasına rağmen, çeşitli rivayetler vardır. Bazı kaynaklara göre Şehrin ismi Türkçe kökenli “kıyı ev” olduğunu savunurken, başka kaynaklarda şehri 3 kardeşin kurduğu ve bu kardeşlerin arasındaki Kyi’den geldiği düşünülmektedir.

Kiev’de yazları sıcak, kışları ise soğuk bir iklim hâkimdir. Kışları havanın sıfırın altına indiği bu şehirde, yazları hava sıcaklığı 30 dereceye kadar çıkmaktadır.

Resmi Dili Ukrayna’ca olmasına rağmen, Şehirde Rusça oldukça yaygındır. Para birimi olarak Grivna kullanan Ukrayna’da yaşam koşulları oldukça uygun olmaktadır.

Avrupa’nın en büyük 7. Şehri olan Kiev, bu kıtada düzenlenen birçok çalışmalara katılıp, derecelere girmiştir. Bu derecelerden en önemlisi, 2004 yılında kazanılan Eurovision Şarkı Yarışması olmuştur.

Kiev zengin kültürü ve tarihi yapıları ile her yıl birçok turist ağırlamaktadır. Şehirdeki en önemli eser ise 11. Yüzyılda yapılan ve UNESCO Dünya Tarihi Listesi’nde yer alan St. Sophia Katedrali’dir. Bunun dışında şehirde Çernobil Müzesi, Kiev Hayvanat Bahçesi, 2. Dünya Savaşı Müzesi, St. Andrev Kilisesi ve buna benzer birçok yer bulunmaktadır.

Eskiden SSCB’nin en önemli şehirlerinden biri olan Kiev, birçok kültürün ve tarihin merkezi oldu. Eskiden günümüze kadar gelen bu tarihi eserler Kiev’de yer alan müzelerde sergilenmektedir. Kiev’de Opera gösterisi mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biridir. Ukrayna Devlet Tiyatrosu Müzesi, Kiev Sanat Galerisi ve Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi en önemli müzeler arasında yer almaktadır.

Ukrayna’nın kendine has geleneksel yemekleri vardır. Bunlar arasında en çok bilinen Bordhch Çorbasıdır. Bu çorbanın ardından Olivier salatası, Solyanka ve Vareniki gelmektedir. Geleneksel yemeklerin tadılması için şehirde birçok restoran bulunmaktadır.

KİEV TARİHİ

Kiev tarihi 1.500 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Resmi olmamasına rağmen birçok rivayet ortaya atılmıştır. Bazı kaynaklara göre Şehrin ismi Türkçe kökenli “kıyı ev” olduğunu savunurken, bir diğer kaynağa göre şehri üç kardeşin kurduğu ve bu kardeşlerin arasındaki Kyi’den geldiği düşünülmektedir.

Kiev, 10. Yüzyıla gelindiğinde Hristiyanlık resmi dil olarak kabul edilmesiyle beraber ilk Slav kilisesinin kurulduğu yer olmuştur. Bu tarihten sonra Slav uygarlığının ana merkezi olmuştur. Ayrıca bu dönemlerde Sovyetler birliğinin en büyük şehirlerinden biriydi.

Birçok tarihi yapıtın bulunduğu kiev’de en eski yapıt II. yüzyılda günümüzde hala ayakta kalan St. Sophia Kilisesi olarak bilinmektedir.

II. Dünya Savaşından önce yaklaşık 930,000 olan nüfusu savaştan sonra 180 bine kadar düşmüştür. Fakat on yıl sonra nüfusta gerçekleşen patlama ile nüfusu tekrardan 1 milyon civarına gelmiştir.

Günümüzde ise temiz caddeleri, düzenli ve sorunsuz akan bir ulaşım ağının olması ve Avrupai yaşam tarzları ile öne çıkmaktadır.

KİEV DİL OKULLARI

Bir dili öğrenmek için, o dilin kökeninin olduğu yerde eğitim almak öğrencilere çok şey katmaktadır. Bu nedenle o ülkede sadece dili değil, aynı zamanda o dilin kültürünü ve tarihini öğrenme fırsatı elde edilmektedir. Bu yüzden Kiev’de Rusça dil eğitimi öğrencilere birçok şey katmaktadır.

 1500 yıllık geçmişi olan bu şehirde Rusçayı öğrenmek için öğrenciye birçok fırsat sunmaktadır. Yüzyıllar boyunca Sovyetler birliğinin bir parçası olan bu şehirde, Rus tarihini öğrenme fırsatı da vermektedir. Şehirde bununla ilgili birçok yapıt ve müze yer almaktadır.

Ukrayna’nın başkenti ve en büyük şehri olmasının da çeşitli avantajları vardır. Kiev, dil eğitimi için gelen öğrencilere için üst düzey bir Rusça eğitimin yanında sosyal açıdan da öğrenci gelişimine imkân sağlamaktadır. Öğrencilerin dersten sonra beraber vakit geçirebilecekleri birçok kafe, restoran ve bar bulunmaktadır.

Bir diğer avantaj ise Ukrayna’da 25 yaş altındaki yeni nesiller İngilizceyi çok iyi konuşmaktadır. Böylece Rusça ile beraber İngilizce pratik yaparak iki dil birden geliştirme fırsatı doğmaktadır. Sosyalleşmeyi ve yabancılar ile diyalog kurmayı sevdikleri için arkadaş bulma konusunda pek sıkıntı yaşanmamaktadır.

Ayrıca Kiev’de Rusça dil eğitimi veren birçok dil bulunduğu için bu okullar kendi içindeki rekabetten dolayı yıl içerisinde birçok promosyonlar yapmaktadır. Böylece öğrenciler kaliteli eğitimin yanında uygun fiyatlardan da yararlanabilmektedir. Dil okullarında deneyimli öğretmenler ile çalışan dil okullarında öğrenciye sağlanan katkı üst düzeylerde olmaktadır.

GEZİLECEK YERLER

Ukrayna’nın başkenti aynı zamanda ekonomik politik ve kültürel ve eğitim açısından merkezi olan Kiev’de birçok tarihi yapılar, müzeler, parklar ve meydanlar ve bahçeler yer almaktadır. Özellikle kültürel zenginliği ile öne çıkan bu şehirde eğitim alırken, aynı zamanda birçok deneyime sahip olma fırsatı vermektedir.

Çernobil Müzesi
1986 yılında gerçekleşen büyük felaket Çernobil nükleer felaketinin anısına açılmıştır. İçerikler grafiklerle bu felaketin tablosunu insanların zihninde canlandırmaktadır. Bu müzede yaşanan felakete dair tüm soruların cevaplarını içermektedir.

II. Dünya Savaşı Anıtı
Burada 2. Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliğinin yaratmış olduğu etkiyi resimlerle insanlara sunmaktadır. Anıt, 62 metre yüksekliğinde bir kadın heykelidir. Elinde kalkan ve kılıç olan bu heykel dünyanın en büyük 15. Anıtı unvanını taşır.

Minyatür Müzesi
Müzedeki eserler sadece mikroskobik lens ile görülebilmektedir. İçeride sergilenen mikro sanat eserleri şaşırtıcı özelliklere sahiptir. İçeride sergilenen eserlerden insan saçı üzerine kazınmış Ernest Hemingway ve Yuriy Gagarin’in portreleri ve İğne kafası üzerinde bulunan altın bir satranç seti en çok ilgi çeken eserlerdir. Mykola Syadrysty tarafından yapılan ve dünyanın en küçük kitabı da bu müzede sergilenmektedir.

Lavra Manastırı
Yaklaşık bin yıl önce yapılan Lavra Manastırı, bir yamacın üstünde bulunur. Bu manastır ilk Hristiyanların işkenceden kaçıp saklandığı yerdir. Bu sığınaktaki insanların ünü sadece bu bölgede değil, İstanbul ve Yunanistan’daki misyonerler tarafından duyulup ziyaret edilmiştir. Bu şekilde ünü tüm dünyaya yayılmıştır. Ayrıca Lavra Manastırı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

St. Sophia Katedrali
İstanbul’daki Ayasofya görünümünde bir Ortodoks Kilisesidir. St Sophia Katedrali günümüzde UNESCO Dünya Tarihi Listesi’nde bir müze olarak korunmaktadır. Ayrıca Ukrayna tarihinde önemli yer edinen Yaroslav The Wise’nin mezarı burada bulunmaktadır.

KÜLTÜR

Uzun süre Sovyet egemenliği altında kalan Ukrayna’nın gelenekleri sadece ülkede değil diğer Slav köküne dayanan ülkelere kadar uzanmaktadır. Buna örnek olarak borshch Çorbası gösterilebilir. Sadece Ukrayna’da değil, Avrupa’nın neredeyse tamamında bilinmektedir. Bununla beraber varenyky yemeği mantıyı andırmaktadır. Ukrayna’nın özel tatlısı ise Smetana kremasıdır.

Ülkede geleneksel el sanatları, nakış ve yöresel kıyafetler çok önemlidir. Bunlar arasında Ukrayna’da nakış en güçlü gelenek sanatlarının başında gelmektedir. Özellikle ölenlerde ve düğünlerde neredeyse herkesin geleneksel kıyafetle katılması Ukrayna halkının geleneklerine ne kadar sadık olduğunu göstermektedir.

Bununla beraber ülkede yetişmiş çok önemli edebiyatçılar vardır. Ivan Franko ve Taras Şevçenko bunların başında yer alır.

ULAŞIM

Türkiye üzerinden Kiev’e her gün düzenli olarak direkt ve aktarmalı uçuşlar mevcuttur. Vize hatta pasaport istemeyen bu ülkeye uçak biletleri oldukça uygun olmaktadır. Kısa dönemli dil okulları için yeni kimlikler ile direkt gidilebilmektedir. İstanbul2dan yaklaşık 2 saat uzaklıkta yer alır.

Kiev’de 2 havaalanı yer alır. Bunlardan biri Borispol Havaalanı, diğeri ise Zhulyany Havaalanı’dır. Borispol Havaalanı şehir merkezine 38 km uzaklıkta yer almakta ve ulaşım otobüslerle sağlanmaktadır. Zhualyany Havaalanı merkeze 10 km uzaklıkta yer alır ve otobüslerle merkeze ulaşım sağlanmaktadır.