Avrupa Üniversitelerinde Lisans Tamamlama

Avrupa Üniversitelerinde Lisans Tamamlama

Avrupa Üniversitelerinde Lisans Tamamlama – Dikey Geçiş – Transfer

Ülkemizdeki üniversite eğitiminin en büyük sorunlarından birisi, iki yıllık MYO’larda eğitim alan öğrencilerin, lisans tamamlama ile dört yıllık üniversite mezunu olmakta karşılaştığı zorluklardır. İki yıllık üniversitelerden mezun olan öğrencilerin üniversite mezunu sayılmadığı ve derecelerinin lise mezuniyetinden pek de farklı olmadığı ülkemizde her yıl binlerce öğrenci DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile dört yıllık bir üniversiteye girmeye ve lisans tamamlama ile üniversite mezunu olmaya çalışmaktadır. Maalesef bu öğrencilerin pek çoğu daha DGS sınavı aşamasında başarısız olmakta, diğer bir bölümü ise dört yıllık üniversiteye geçişte zorunlu olan Dil hazırlık ve İntibak eğitimi aşamasında takılmaktadır. İki yıllık MYO önlisans diplomasını, dört yıllık lisans diplomasına yükseltmek ülkemizde ortalama 3,5 – 4 sene ek eğitim gerektirmektedir.

Bu nasıl mümkün oluyor?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bir MYO öğrencisi DGS sınavından başarılı olsa dahi, sadece belirli üniversitelerde eğitime başlayabilir ve ilk yıl İntibak eğitimi adı altında zor bir eğitim alması gerekiyor. Genellikle bir yıl süren bu eğitim, teknik bölümlerde ise üç döneme kadar uzayabiliyor. Bunun üstüne iki yıl da lisans tamamlama eğitimini koyduğunuzda karşınıza 3,5-4 yıl gibi bir zaman çıkıyor. Öte yandan, Avrupa Birliği üniversitelerinde lisans eğitimi üç yılda tamamlanıyor. Üstelik herhangi bir sınava girmek zorunda değilsiniz. Mezun olduğunuz yıllık bölümün içeriğine uygun bir bölüm seçmeniz durumunda ortak derslerinizin kredisini saydırabiliyorsunuz. Ya da toplam süre zaten aynı olduğu için istediğiniz bir bölümü seçip onu okuyabilirsiniz. Bu durumda ise iki farklı diplomanız olur ve bu size büyük avantaj sağlar.

Nasıl başvurabilirim ve kredilerim nasıl sayılır?

Yurtdışında daha önce MYO’da iki yıl eğitim aldığınız bölümle ilgili bir bölüme lisans tamamlama başvurusu yapmak için öncelikle transkriptiniz (not dökümünüz) ilgili üniversiteye gönderilerek daha önce aldığınız derslerin sayılıp sayılmayacağı, ne kadar dersinizin sayılacağı, almanız gereken toplam kredi tutarı, eğitiminizden önce bir ara hazırlık eğitimine ihtiyaç duyup duymayacağınıza bakılır.

Yurtdışındaki birçok üniversite kredilerinizi incelemek için öncelikle üniversiteye başvuru yapmanızı ister. Dünyanın birçok farklı ülkesinden binlerce başvuru alan bu okullara sadece not dökümünüzü göndererek kredi hesaplaması yaptıramazsınız, bunun için doğrudan birinci sınıftan başlayacak şekilde lisans başvurusu gibi başvurunuz yapılır, evraklarınız okula gönderilir, ardından başvurunuzun transfer başvurusu olduğu belirtilerek okuldan kredi hesaplaması istenir.

Kredi hesaplanması süreci her üniversitede farklı işler, daha önce aldığınız dersler direkt bölüm başkanlığı tarafından inceleneceği için, inceleme sonucu aşağıdaki gibi durumlarla karşılaşılabilir;

* Geçiş yapmayı düşündüğünüz lisans bölümüyle aynı ya da benzer alanda bir eğitim almış olsanız ve geçiş yapacağınız bölüm programında yer alan bir dersi aynı isimle daha önce almış olsanız bile bu dersi hangi notlarla geçtiğiniz ve bu dersin içeriği çok önemlidir. Eğer bu dersi ya da dersleri düşük notlarla geçtiyseniz başvuracağınız okul bu dersleri saymayabilir, yeniden almanızı isteyebilir.

* Daha önce aynı isimle bir ders almış ve bu dersi yüksek notlarla başarılı bir şekilde geçmiş olsanız bile detaylı not dökümünüzde yer alan ders içeriği geçiş yapacağınız bölümdeki aynı iya da benzer isimli ders ile uyuşmuyorsa bu krediniz sayılmayabilir, dersi yeniden almanız istenebilir.

* Başvurduğunuz bölüm için bölüm başkanlığının kredilerinizi hesaplamasının ardından doğrudan eğitime başlamadan önce bir ya da iki dönem ara eğitim almanız istenebilir.

* Başvurduğunuz bölümle ilgili daha önce aynı ya da benzer dersler almış olsanız dahi, üniversite bu derslerin hiç birisini saymak istemeyip hepsini yeniden almanızı isteyebilir.

Sonuç olarak kredi saydırma ve yurtdışında lisans tamamlamanın hangi yıldan başlayacağı ya da ne kadar kredi ile tamamlanacağı tamamen başvuracağınız üniversite ve bölümün inisiyatifindedir.

Ayrıca lisans tamamlamayı yıl saydırma değil de kredi saydırma şeklinde düşünmek daha doğru olacaktır, yani Türkiye’de iki yıllık bir MYO’da eğitim almış bir öğrenci Avrupa’da genelde üçüncü sınıftan eğitimine devam etmez, daha önce aldığı kredilerin bir kısmı sayılarak kalan kredileri üzerinden eğitimini tamamlar.

Yurtdışında lisans tamamlama başvurusu yapmak için ELT danışmanlarından ücretsiz detaylı bilgi alabilirsiniz.

YÖK Denkliği var!

Avrupa birliğinden alacak olduğunuz üniversite diplomaları, Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmalar gereği YÖK tarafından onaylanıyor. Eğitiminizi Türkiye’de almış olmakla Avrupa’da almış olmak arasında bir fark yok. Üstelik AB diplomasına sahip olmanız sizin için gelecekte çok daha önemli kapıları açan bir anahtar olacaktır.

Hangi bölümleri okuyabilirim?

Size uygun olduğunu; bilgi, beceri ve yeteneğinizin yeterli olduğunu düşündüğünüz bütün bölümleri okuyabilirsiniz. Tıp gibi medikal programlarda lisans tamamlama programına daha önce yine TIP eğitimi alan öğrenciler başvurabilir. Diş Hekimliği, Eczacılık gibi alanlara daha önce diş teknisyenliği ya da iki yıllık Kimya bölümlerinden mezun olanlar genelde başvuramazlar, bu bölümler için doğrudan başvuru gerekmektedir. Fizyoterapi, Mühendislik, İşletme, Uluslararası ilişkiler ve benzeri bölümlere başvuru, bu alanlarda çok fazla iki yıllık bölümde eğitim alınabileceğinden çok daha kolaydır.

Yurtdışında üniversite eğitimi sosyal bölümlerde genelde üç, Fen ve Mühendislik bölümlerinden 3,5 ya da 4 yıl sürdüğü için daha önce aldığınız krediler sayılmasa bile kısa sürede mezun olarak eğitiminiz için Türkiye’de dikey geçiş yapmakla aynı zamanı harcamış olacaksınız.

Yabancı dil bilmemek sorun mu?

Eğitiminizi Türkiye’de tamamlamak istemeniz durumunda da eğer girdiğiniz üniversitenin yabancı dil hazırlık uygulaması varsa, intibak eğitiminden önce bir yılınızı hazırlık sınıfında geçirmek zorundasınız. Avrupa Birliği ülkelerinde de eğitime başlamadan önce ilk yıl üniversitede yabancı dil eğitimi alıyor, bu eğitimin ardından fakülte eğitimine başlıyorsunuz. Eğitiminizi isterseniz İngilizce ya da gidecek olduğunuz ülkenin yerel dilinde alabilirsiniz. Halihazırda kariyeriniz için yabancı dil eğitimi almak zorunda olduğunuzu ve yabancı dil öğrenmek için geçireceğiniz süreyi zaman kaybı olarak görmemeniz gerektiğini önemle hatırlatırız.

Avrupa’da eğitim almak ve yaşamak için ne kadar paraya ihtiyacım var?

Yurtdışında eğitim almanın sadece çok zengin kişilerin önündeki bir seçenek olduğunu düşünmek çok hatalı olur. Avrupa’nın birçok ülkesinde bir öğrencinin bir aylık konaklama, ulaşım, beslenme ve sosyal giderleri için ihtiyacı olan para ülkemizle aynı, hatta bazı ülkelerde bu daha biler ekonomik. Avrupa Birliğinde eğitim alan öğrencilerimiz tüm bu giderleri için aylık ortalama 400 – 600 Euro civarında para harcıyorlar. Bunu Türkiye’deki giderlerinizle kıyaslarsanız arada pek de fark olmadığını görebilirsiniz. Eğitim ücretleri ise üniversite, ülke ve bölüme göre değişmekle birlikte ortalama yıllık 1.000 – 5.000 Euro arasında bir ücret ödeyerek istediğiniz bölümü okuyabilirsiniz.

ELT hangi ülkelere doğrudan geçiş yapabilirim?

Herhangi bir sınava girme zorunluluğu olmaksızın ELT ile Macaristan, Polonya, Çekya, Rusya ve Ukrayna’da bulunan çok sayıda üniversiteye transfer başvurusu yapabilirsiniz. Almanya’da ise, lise mezuniyetiniz üzerinden çok zaman geçmediyse, 2 yılık MYO eğitiminizin son sınıfında iseniz, MYO’da eğitimi aldığınız bölümün aynısına başvurmak şartıyla, lisans eğitiminize doğrudan 1. sınıftan başlayacak şekilde üniversite başvurusu yapabilirsiniz.

Nasıl ve Ne zaman Başvuru Yapılır?

Avrupa üniversitelerinde akademik yıl ülkemizdekine benzer olarak Eylül ayında başlar. Bu nedenle işlemlerinize mümkün olduğunca erken başlamalısınız. ELT Avrupa Üniversiteleri için kayıtları her yıl Nisan ayında başlatıyor ve kayıtlar Temmuz sonuna kadar sürüyor. Üniversitelerin yabancı öğrenci kontenjanları sınırlı olduğundan, başvurunuzu mümkün olduğunca erken yapmanız istediğiniz üniversite ve bölüme kabul edilme şansınızı artıracaktır.