Almanya’da lisans eğitimi almanın temel şartı ÖSYM sınavı sonucuna göre Türkiye’de YÖK’ün onayladığı bir üniversitede eğitim alma hakkı kazanmış olmaktır.Almanya’da üniversite öncesi eğitim 13 yıl sürer ve 13 yıllık eğitimi tamamlayan öğrenciler üniversitelere başvuru yapabilme hakkı elde ederler. Ülkemizde ise eğitim düz liselerde 11 yıl, hazırlık eğitimi alınan liselerde ve kolejlerde ise 12 yıl sürer. Bu durum öğrencilerin Almanya üniversitelerine başvuru ve kabul prosedürlerinde değişiklikler oluşmasına neden olmaktadır.
Aradaki bu eğitim açığını kapatmak ve eğitimin denkliğini sağlamak için yıl eksiği olan yabancı öğrenciler üniversiteler ya da onaylı özel eğitim kurumları tarafından verilen STUDIENKOLLEG (Üniversite Hazırlık / Foundation) eğitimine alınırlar. Studienkolleg 2 sömestr sürer. Studienkolleg eğitimine kabul edilebilmesi için öğrencinin iyi derece Almanca biliyor olması gerekmektedir. Yeterli almanca bilgisi olmayan öğrenciler öncelikle bir dil okulunda dil eğitimi almak ve ve sonrasında Studienkolleg için başvuru yapmak zorundadır. Studienkolleg’de İki sömestrin ardından öğrenciler Feststellungsprüfung (Tespit Sınavı) adı verilen sınavdan geçerler. Ancak bu aşamadan sonra başarılı olan öğrenciler yüksek öğretim kurumlarına başvurup eğitim aşabilirler. Böylelikle yabancı öğrencilerin bir Alman lisesi mezunu öğrencinin denkliğine eşit olduğu kabul edilir.
Studienkolleg eğitimi öğrencinin almayı hedeflediği lisans programına göre 5 farklı alanda verilir.
T – KURSU: Sayısal bölümlerin ağırlıklı olduğu, başarılı olan öğrencilerin teknik ve mühendislik bölümlerini okumalarına olanak sağlayan programdır. Genellikle Almanca, Matematik, Fizik, Kimya ve İnformatik derslerinden oluşur.
W – KURSU: Eşit ağırlıklı bölümlerin ağırlıklı olduğu, başarıyla tamamlayan öğrencilerin İşletme, Hukuk, İktisat, Ekonomi Bankacılık gibi bölümleri okumalarına olanak sağlayan programdır. Almanca, İngilizce, Matematik ve Sosyal Bilimler derslerinden oluşur.
G – KURSU: Sözel bölümlerin ağırlıklı olduğu, başarıyla tamamlayan öğrencilerin Felsefe, Tarih, Coğrafya, Psikoloji gibi bölümleri ve özel yetenek gerektiren resim, müzik vb bölümleri okumalarına olanak sağlayan programdır. Almanca, Tarih, Edebiyat, Sosyal Bilimlere ek olarak bazı üniversitelerde İngilizce ve Latince derslerinden oluşur.
M – KURSU: Tıp ve Biyoloji ile ilgili bölümlerde okumak isteyenler içindir.
Matematik,Biyoloji,Almanca,Fizik,Kimya, Informatik derslerine ek olarak bazi Üniversitelerde Ingilizce dersi de verilir.
S – KURSU: Dil ve sözel bölümler okumak isteyenler içindir. Almanca, İngilizce, Tarih, Edebiyat, Sosyal Bilimler veya Latince dersleri verilir. Kursu başarıyla tamamlayan öğrenciler üniversitelerin dil bölümlerini ve G Kursu öğrencilerinin okuyabilecekleri bölümleri tercih etme hakkına sahip olurlar.
Kimler Studienkolleg eğitiminden muaftır; kimler muaf değildir?
- Türkiye’de almış olduğunuz eğitim toplamı (hazırlık sınıfları dahil) 12 yıl ise ve 4 yıllık bir lisans programına yerleşmeye hak kazandıysanız
- Türkiye’de almış olduğunuz eğitim toplamda 11 yıl ise ve;
- Bir üniversitede 2 yıl lisans eğitimi tamamladıysanız
- Bir üniversiteden lisans mezunu olduysanız
- 2 yıllık bir MYO ‘yu bitirdiyseniz
- Açık öğretimde 2 yıllık eğitimi tamamladıysanız
studienkolleg eğitimi almaya gerek kalmadan üniversiteye kayıt olabilirsiniz. Bunların dışındaki durumlarda Almanca eğitimi ardından önce Studienkolleg eğitimini tamamlamanız gerekecektir.
Studienkolleg için Almanca şartı
Hiç Almanca bilmeden Studienkolleg eğitimi alamazsınız. Studienkolleg programlarına kabul için genellikle en az B1 (600 saatlik eğitim) seviyesinde Almanca bilmeniz ve bunu belgelemeniz gerekecektir. Bunun için öncelikle bir dil okulunda Almanca eğitimine başlamalısınız. Dil yeterliliği sağlandıktan sonra Studienkolleg için başvuru yapabilirsiniz. Studienkolleg’e giriş aşamasında öğrenciler Aufnahmeprüfung adı verilen basit bir sınava tabi tutulurlar. Studienkolleg eğitiminiz 2 sömestr sürecektir ve programı bitirmek için Feststellungsprüfung (FSP) adı verilen final sınavını geçmeniz gerekecektir. Bu sınavı geçtiğinizde eğitiminiz Almanya’da lise eğitimi almış olan öğrencilere denk olacak ve tercih ettiğiniz üniversiteye kayıt işleminize başlayabileceksiniz.
Studienkolleg bir dezavantaj mıdır?
Kesinlikle değildir. Türkiye’de 12 yıllık eğitim almış olup, doğrudan üniversite kaydı yapacak olanları zorlu bir giriş sınavı olan DHS bekliyor.Ayrıca bu adaylara bölüm tercihi konusunda pek esnek davranılmaz ve ÖSYM sonucuna göre yerleştirildikleri bölüme yerleşebilirler. Oysa Studienkolleg eğitimi alan adaylar bu sınavdan muaftırlar ve istedikleri bölüme başvurabilme avantajları vardır. Buna ek olarak Studienkolleg eğitimi alan adayların Almanya’da üniversite yaşamına uyumları ve başarılı olma oranları çok daha yüksektir. Toplam sürede ise, Türkiye’de 11 yıl Üniversite öncesi eğitim alanlar Türkiye’de 2 yıl üniversite öğrenimi aldıktan sonra Almanya’da üniversiteye başlayabiliyorlarken, Studienkolleg 1 yıl sürmekte ve Türkiye’ye göre de süreci 1 yıl kısaltmaktadır.