Macaristan Üniversitelerine Başvuru ve Kabul Koşulları

Macaristan Üniversitelerine Başvuru ve Kabul Koşulları

Yabancı öğrenciler seviyelerine göre Üniversite Hazırlık Programına  ya da doğrudan 1. sınıfa kabul edilirler.  Üniversite hazırlık programları üniversiteden üniversiteye değişkenlik gösterir.

Macaristan eğitim sisteminde, hazırlık sınıfındaki öğrencilerin en baştan kesin karar verip bir bölüm seçmelerine gerek yoktur. Hazırlık programları belirli bilim dallarına ayrılmıştır. (Pre-medicine, Pre-Engineering, Pre-Business vb.) Söz gelimi, sosyal bilimler, mühendislik bilimler ya da Tıp gibi. Mühendislik bilimleri üzerine hazırlık yılını tamamlayan bir öğrenci, bu aşamadan sonra isterse bilgisayar mühendisliği, kimya mühendisliği, elektrik müh. vb. seçim yapabilir. Aynı seçim sosyal ve tıp hazırlık bölümleri için de geçerlidir.

Hazırlık programına kabul edilmeden önce öğrenciler ELT’de üniversite yetkililerinin kontrolünde zor olmayan bir ön sınava tabi tutulurlar. Bu sınav sosyal bölümlerde hem yazılı hem de sözlü iken, tıp bölümlerinde doğrudan mülakat ile yapılmaktadır. Tıp bölümü için yapılan mülakatta öğrencilerin İngilizce seviyelerinin yanı sıra, biyoloji, fizik ve kimya derslerindeki bilgisi kontrol edilir. Foundation programlarına kabul edilebilmek için İngilizce bilgisinin en az orta düzeyde (Intermediate) seviyede olması gerekir. Sınavda başarılı bulunan öğrenciler, hazırlık sınıfına kabul edilir. Hem İngilizcesi hem de bilim dersleri çok iyi derecede olan öğrenciler, dilerlerse Eylül ayında üniversitede düzenlenen muafiyet sınavına katılabilirler. Muafiyet sınavından geçebilen öğrenciler, hazırlık yılı okumaya gerek kalmaksızın bölüme başlayabilirler.

İngilizcesi Foundation programına katılacak kadar iyi olmayan öğrenciler, yoğunlaştırılmış İngilizce programına katılarak, Foundation eğitimi öncesinde İngilizce öğrenirler. Yoğun İngilizce eğitimi içeren bu program sonunda öğrenciler, Foundation eğitimi alabilmek için ihtiyaçları olan İngilizce seviyesine ulaşırlar ve ilgili alanda üniversite hazırlık (foundation) eğitimine alınırlar ve bu eğitim sonunda bölümlerine başlayabilirler.

Macaristan’da lisans eğitimi 3 yıl ( bazı mühendislik bölümlerinde 3.5 yıl), Master eğitimi ise 2 yıl sürer. Tıp eğitimi 6 yıl, Diş Hekimliği ve Eczacılık ise 5 yıldır.

Üniversite ve Şehir seçimi

Üniversite seçimi yaparken en önemli kural seçiminizi sadece üniversitenin ücretine bakarak yapmamanız gerektiğidir. En iyi üniversite en ucuzu ya da en pahalısı değildir. Seçeceğiniz üniversite sizin hayatınızın geri kalanını doğrudan etkileyecek ve değiştirecek olan yıllarını geçireceğiniz kuruluştur ve bu seçim hayatınızın belki de en önemli seçimlerinden biri olacaktır. Üniversitenizi seçerken ücretin yanı sıra, o üniversitenin okumak istediğiniz bölüm için ne kadar iyi bir seçenek olduğunu, öğrenci yapısı ve akademisyen kadrosunu incelemeli, üniversitenin size sağladığı kültürel, akademik ve sportif olanaklar hakkında bilgi edinmelisiniz. ELT akademik danışmanları bu konuda size en iyi biçimde hizmet verecekler ve doğru yönlendirmeler yaparak en iyi seçimi yapmanıza yardımcı olacaklardır.

Bölüm seçimi yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

Herkesin bir ideali vardır. Bu çok normal ve gerekli bir şeydir. Ancak ideallerini oluştururken, kendinizle ilgili gerçekleri doğru ve samimi olarak değerlendirmeli, mevcut potansiyeliniz, yeterlilikleriniz ve bilgi birikiminize uygun bölümleri tercih etmelisiniz. Bir mesleği ya da bölümü çok seviyor olmanız sizin o bölümü okuyabileceğiniz anlamına gelmeyebilir. Maalesef yurtdışında eğitim almayı tercih eden çok sayıda öğrencinin içine düştüğü yanılgı budur. Sınavsız kabul ediliyor olmanız, diplomanızı “çantada keklik” hale getirmeyecektir. Bir bölüme kabul edilmekten çok daha zor olanı, o bölümü bitirebilmektir. Lisede almış olduğunuz eğitim, geçtiğiniz derler ve becerilerinizi mutlaka iyi değerlendirmeli ve kendi gerçeklerinize en uygun bölümü , daha doğrusu okuyup bitirebileceğiniz bölümü seçmelisiniz.

TIP Fakültesinde eğitim almak istiyorsanız karar vermeden önce bunu okuyun!

Yurtdışında Tıp, diş hekimliği ya da eczacılık gibi zor bölümleri okumaya karar vermeden önce mutlaka kendinizi ve yeterliliklerinizi doğru biçimde değerlendirmelisiniz. Üniversiteye girmek değil, bitip mezun olabilmek önemlidir. Bu üniversitelerin sizi sınavsız olarak kabul ediyor olması, üniversitede eğitiminizin kolay ve zahmetsiz olacağı anlamına gelmiyor. Aksine bu eğitimleri yurtdışında almak Türkiye’de almaktan çok daha zordur. Avrupa birliği üniversitelerinde tıp grubu bölümlerde eğitim alacak olan adayların lise eğitimlerini fen ağırlıklı olarak almış olmaları, özellikle Biyoloji, Kimya ve Fizik derslerinde kabiliyet ve bilgi dağarcıklarının üst seviyede olması çok önemlidir. Tıp eğitimleri daha ilk yıldan sizin tüm bu alanlarda yetkin ve bilgili olduğunuz varsayımıyla verilmektedir. Yani eksiklerinizi üniversiteyi okurken kapatmanız Dünyanın en zor ve en uzun süreli bölümlerini, farklı bir dilde öğrenmeye talip olduğunuzu unutmamalısınız. Gerekli yeterliliklere sahip olmadan Tıp bölümlerine girseniz dahi büyük olasılıkla daha ilk yıldan üniversiteyi bırakma kararı alabilir, hem paranızı hem de çok değerli bir yılınızı kaybedebilirsiniz

ELT Akademik danışmanları sizin hakkınızda detaylı bir analiz yaparak, hangi üniversite ve bölümler için uygun olduğunuz ve nasıl başarılı olabileceğiniz hakkında profesyonel danışmanlık hizmeti vermektedir. Bu danışmanlık hizmetini almadan karar vermemelisiniz.

TIP eğitimi aldıktan sonra Türkiye’de TIP doktoru olmak isteyen öğrenciler YÖK’ün denklik ile ilgili kararlarını buradan okuyabilir.