MADRID HAKKINDA

İspanya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Madrid; Avrupa’nın tarih ve kültürel açıdan en önemli şehirlerinden birisidir.Kozmopolit bir başkent ve dünya metropolü olan şehir, coğrafi olarak İber Yarımadası’nın merkezinde, deniz seviyesinden 650 metre yükseklikte yer alıyor. Bu yükseklikle Avrupa kıtasının en yüksek başkentidir.

İnsanlar Taş Devri’nden bu yana Madrid bölgesinde yaşıyorlar,ancak tarihsel kayıtlar Emir Muhammed’in şehre bir kale inşa ettiği 9. yüzyılda başlıyor.Yaklaşık 770 yıl boyunca Hristiyanlar ve Müslümanlar, İber Yarımadası’nın kontrolü için savaştı.Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında yüzyıllar süren savaşlar nedeniyle Madrid şehri her iki taraftan da zengin bir kültür zenginliği elde etti.

Manzanares Nehri’nin kıyısındaki şehir, başta Kraliyet Sarayı olmak üzere tarihi binaları muhafaza ederken; geçmişi ve geleceği birleştiren modern bir görünüme de sahiptir.Şehirde Orta Çağ’dan kalan izler Rönesans ve Gotik mimarisi ile rahatlıkla seçilebiliyor.9. yüzyılın ikinci yarısında Müslüman bir kasaba olarak kurulan Madrid, Altın Sanat Üçgeni’ni oluşturan müzeleri, (Prado, Reina Sofia ve Thyssen) ve kültürel etkinlikleri,yerel lezzetleri, tarihi ve mimari dokusu ve canlı gece hayatı ile ünlüdür.

Dünyaca ünlü spor kulüpleri Real Madrid ve Atletico de Madrid ile adını tüm dünyaya duyuran şehir; hem yerli hem de dünyanın dört bir yanından yabancı turistleri tüm yıl boyunca yoğun bir şekilde ağırlıyor.Şehirde,Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) ve Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) gibi uluslararası yapılanmaların genel merkezleri de mevcut.

MADRID'DE YAŞAM

Flamenkodan futbola, boğa güreşinden jambona kadar Madrid, şehrin her köşesinden sızan muazzam bir kültür geleneğine sahiptir Boğa güreşleri kentin vazgeçilmezleri arasındadır. Madrid’in Salamanca bölgesinde bulunan dünyaca ünlü arenası Las Ventas’ta her yıl Mayıs ve Ekim ayları arasında boğa güreşleri düzenlenmektedir.

Keyiflerine düşkün olan İspanyollar’ın siesta adı verilen kültürel bir aktiviteleri bulunmaktadır ve aslında yaşam tarzlarının bir parçasıdır.İspanya’nın geleneksel gündüz uykusu olarak bilinen ‘siesta’ nedeniyle 14:00 ve 17:00 saatleri arası bazı restoran ve dükkanlar kapalı olabiliyor.

Madrid, her yıl İspanyol sanat dünyasının en iyi temsilcilerini bir araya getiren Bahar Şenliği gibi önemli festivallere ev sahipliği yapıyor; Epiphany Bayramı geleneksel olarak çocukların Noel Baba tarafından değil, Üç Kral tarafından getirilen hediyelerini aldıkları,Ocak ayının başında, şehirde geçit törenlerinin yapıldığı İspanya’nın en ünlü bayramıdır.

Madrid’in gerçek ruhunu yansıtan,Mayıs ayı ortasında kutlanan Isidro Festivali’nde genç ve yaşlı herkes geleneksel Madrileño kostümlerini giyer ve gece San Isidro mahallesinde dans eder.San Isidro, Madrid’in koruyucu azizidir.

MADRID DİL OKULLARI

Avrupa’nın en genç başkentlerinden biri,hoş bir atmosfere sahip dinamik, canlı bir şehirdir Madrid. Bu kozmopolit şehir son yıllarda olağanüstü bir büyüme geçirdi ve bugün çarpıcı bir enerjiye sahip.Bu enerjisiyle Madrid dil okulları’nda İspanyolca dil eğitimi almak isteyen uluslararası öğrencilerin de dikkatini çekti.

İspanyolca dünyanın en küresel ve fonetik dillerinden biridir.Expatica’ya göre, İspanyolca tahmini 400-450 milyon insanın ana dilidir ve bu da onu dünyanın Mandarin Çincesi’nden sonra en çok konuşulan ikinci anadili yapmaktadır.

Madrid, öğrencilere İspanyolca öğrenmek için eşsiz bir fırsat sunar.Her yıl uluslararası öğrenciler İspanyolca öğrenmek için İspanyol başkentine akın eder.Dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler, şu anda 500 milyondan fazla insanın konuştuğu bir dili öğrenmek için İspanyolca’nın dünya başkenti Madrid’e geliyor.İspanyol dilinin başkenti Madrid, görülecek ve deneyimleyecek çok şey içeren canlı bir metropoldür.Hem Batı Avrupa standartlarına göre uygun fiyatlı,hem de mimari yapısı,seçkin kültür ve sanat etkinlikleriyle canlı ve dinamik bir şehirdir.

Madrid’de İspanyolca öğrenmek için birçok nedeniniz var!

GEZİLECEK YERLER

Meseta (İspanyolca, masa anlamına gelen “mesa” kelimesinden türetilmiş) olarak da bilinen Madrid, ülkenin turizm ve kültür – sanat merkezidir.İspanya’da gezilecek yerler genellikle Madrid ve çevresinde yoğunlaşmıştır.Madrid’i beraber keşfedelim.

Plaza Mayor
Madrid’in kalbinde yer alan bu meydan,mutlaka görülmesi gereken bir cazibe merkezidir. Meydanın içerisinde 3 katlı, şehre has ve şirin balkonlu evler ve III. Felipe’nin heykeli bulunuyor.Kafe ve barlarla çevrili Plaza Mayor, sokak sanatçılarının da uğrak yeridir.

Madrid Kraliyet Sarayı
Avrupa’nın en büyük ve en ihtişamlı saraylarından biri olan Madrid Kraliyet Sarayı şehrin kült yapıları arasındadır.Günümüzde sadece resmi törenlerde kullanılan sarayda,Caravaggio ve Goya gibi ünlü isimlerin tablolarının yanı sıra 13. yüzyıldan itibaren kraliyet üyelerinin kullandığı zırhlar ve silahlar sergileniyor.

Puerta del Sol Meydanı
‘Çilek Yiyen Ayı’,Don Kişot ve Sanço Panço heykellerine ev sahipliği yapan Puerta del Sol Meydanı tarih boyunca şehrin merkezi olarak kabul görmüştür,şehirdeki en ünlü ve en hareketli meydanlardan birisidir.

Reina Sofia Müzesi
Picasso, Dali ve Miro gibi sanatçıların önemli eserlerinin bulunduğu Reina Sofia Müzesi 1994 yılında kurulmuştur.Picasso’nun en ünlü eserlerinden ‘Guernica’ya ev sahipliği yapmaktadır.

Prado Müzesi
Madrid’in en ünlü müzelerinden biri olan Prado Müzesi mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor.1819 yılında açılan müzede, İspanyol, İtalyan ve Flaman sanat stillerini içeren 8.600 resim ve 700’den fazla heykel bulunmaktadır.En ünlü eserler arasında Velazquez’in “Nedimeler”,Goya’nın “3 Mayıs 1808”, El Greco’nun “Çobanların Tapınması” yer alıyor.

Santiago Bernabéu ve Vicente Calderon Stadyumu
Madrid aynı zamanda iki büyük spor takımına ev sahipliği yapmaktadır.Atletico de Madrid ile Real Madrid,futbolu uluslararası arenada başarıyla temsil eden Madrid takımlarıdır. Stadlarında ister bilet alarak maça gidebilir, ister maç olmadığı zamanlar turistik amaçlı gezebilirsiniz.

HAVA DURUMU

Akdeniz ikliminin hakim olduğu Madrid’de yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılıman geçmektedir.Hava sıcaklığı yaz aylarında gündüz saatlerinde 27°C ve 31°C arasında değişir. Kış aylarında ise genelde 9°C ile 13°C arasında seyreder. Madrid’e gitmek için en ideal dönem ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sıcak havalardan bunalıyorsanız,kısmen daha serin geçen Eylül ve Ekim aylarını da tercih edebilirsiniz.

YEME-İÇME KÜLTÜRÜ

İspanya‘nın başkenti ve en büyüleyici şehirlerinden biri olan Madrid, gastronomik anlamda da tam bir harikalar diyarı.Yemeklerin hem kalitesi, hem de çeşitliliği ile yemek kültürüne oldukça önem vermektedir.Madrid hala siesta kültürünü yaşatmaya çalışan şehirlerden biridir.Bu nedenle restoran ve kafelerin çoğunlukla öğle vaktinde 2-3 saat kapandığını görebilirsiniz.

Madrid’de öne çıkan lezzetler arasında Sopa de Ajo (sarımsak çorbası), Bocadillo de Calamares (kalamar kızartması), Tortilla (patatesli omlet) Cocido Madrileno (Sebzeli nohut), Churros ve Gazpacho (soğuk domates çorbası) gibi yemekler ve atıştırmalıklar oldukça popülerdir. Akdeniz mutfağının hakim olduğu Madrid; kara ile çevrili olmasına rağmen,deniz ürünleri ile bilinir ve oldukça fazla tüketilir.İçinde deniz ürünleri de bulunan safranlı bir pilav türü olan Paella şehrin ve İspanya’nın en meşhur yemeklerinden birisidir.

İspanyolların vazgeçilmez minik atıştırmalıklarından olan ve rivayete göre 600 çeşidi bulunan Tapas, Madrid’de de oldukça meşhur.“Pinch” ve “Racion” olarak iki boyda sunulan tapas çeşitlerini mutlaka denemelisiniz.Meyveli bir şarap olan Sangria, İspanya’nın en meşhur alkollü içkisidir.Ev yapımı sunan yerlerde denemenizi tavsiye ederiz. Madrid, yerel ve uluslararası lezzetleri sunan pek çok restorana sahiptir.İspanyol mutfağının en orjinal ve lezzetli yemeklerini Madrid’de tadabilirsiniz.

ULAŞIM

Türkiye’den Madrid’e, İstanbul’dan aktarmasız olarak yaklaşık 4,5 saatlik bir uçuşla ulaşılabilmektedir. Madrid’in 12 km kuzey doğusunda yer alan Barajas Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşmak için Aerocity, AresMobile, havaalanı ekspres otobüsleri, araç kiralama, metro ve taksi gibi birçok alternatif bulunmaktadır.

İspanya‘nın başkenti Madrid, Londra’dan sonra 294 km ile Avrupa’nın en büyük metro ağına sahip şehridir.Bir ziyaretçinin havaalanı da dahil olmak üzere gitmek istediği hemen hemen her yere bağlanan mükemmel bir metro ve otobüs ağına sahiptir.Daha uzun yolculuklar için Cercanias banliyö trenleri ve Renfe ulusal demiryolu servisi vardır.

Kentin yerlisi gibi hissetmek için alternatif bir ulaşım yöntemi olarak bisiklet kiralamak isterseniz, şehir geneline yayılmış olan BiciMAD’ı tercih edebilirsiniz.