Ukrayna Hakkında Bilgi

Karadeniz’in kuzey kıyısında yer alan Ukrayna, 1991’de Rusya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Ukrayna’nın başkenti Kiev, resmi dili Ukraynacadır. Ülkede Rusça da herkes tarafından konuşulmaktadır. Donetsk, Harkov ve Odesa Ukrayna’daki diğer büyük şehirlerdir. Ülke nüfusu yaklaşık 45 milyondur ve bu nüfusun %78’ini Ukraynalı, %17’sini Rus, geri kalan bölümü de farklı milletler oluşturmaktadır. Tipik Karadeniz ikliminin hakim olduğu Ukrayna’da hava sıcaklıkları kış mevsiminde -8 /+12, yaz mevsiminde ise 18 / 25 dereceler arasında olmaktadır.

Ukrayna’nın kısa tarihi

Ukrayna tarihinde 3 kez bağımsızlığını kazanmaya çalışmıştır. Bunlardan ilki 1917’de olmuş ancak Kızıl Ordu: ayaklanmayı bastırmasıyla birlikte Ukrayna Sovyet Rusya’nın egemenliği altına girmiştir. Ukrayna’nın Rusya için hayati olmasının nedeni de bir tahıl ambarı olmasıdır.

İkinci Dünya Savaşı: sırasında Ukrayna bağımsızlığını kazanmayı tekrar denemiş ancak başarılı olamamıştır. Stalin: rejimi Ukrayna’daki milliyetçi hareketi bastırmıştır. 1986’daki Çernobil: felaketine kadar Sovyet Rusya ile uyum içinde yaşayan Ukraynalılarda, bu tarihten sonra milliyetçilik düşünceleri tekrar canlanmaya başlamıştır.

Sovyet Rusya’nın dağıldığı dönemde, 24 Ağustos 1991’de Ukrayna bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu tarihte ayrıca Rusya ve Beyaz Rusya’yla birlikte Bağımsız Devletler Topluluğunun kurucu üyelerinden birisi olmuştur. Bağımsız Ukrayna’nın ilk lideri seçimle başa gelen Leonid Kravchuk’tur. Kravchuk’tan sonra Leonid Kuchma: Ukrayna’nın başkanı olmuştur. Kuchma döneminde yapılan ekonomik devrimler hiperenflasyona sebep olmuştur. Ayrıca özelleştirme politikaları da oldukça başarısızdır. Oldukça otoriter bir lider olan Kuchma, 4üncü kez seçilmesi için gerekli olan anayasal değişiklikleri yapamayınca, 2004 seçimlerinde kendisi yerine Yanukovych’i destekledi. Uluslararası gözlemciler seçimlerin uluslararası standartlardan uzak olduğunu, Yanukovych lehine hile yapıldığını belirtti. Seçim sonuçları Yanukovych lehine açıklanınca Turuncu Devrim olarak da bilinen halk protestosu başladı. Polis ayaklanmayı bastırmayı reddetti ve yüksek mahkeme seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Yenilenen seçimlerin sonucunda Yuschenko Ukrayna’nın yeni başkanı oldu.

Ukrayna’da Eğitim

Ukrayna’nın başkenti olan Kiev, aynı zamanda eğitimin de başkenti sayılabilir. Çok sayıda üniversite ve yüksek öğrenim kurumunun bulunduğu Kiev’in en büyük üniversitesi Taras Schevchenko üniversitesidir. Kiev Politeknik Enstitüsü yüksek teknoloji eğitimi vermektedir. 17. yüzyılda kurulmuş olan Mohylo Academy ise hukuk ve diğer sosyal alanlarda uzmanlaşmıştır.

Ukrayna Ekonomisi

Başlıca gelir kaynakları tarım, madenciliğe dayalı sanayi, balıkçılık ve kıyı turizmi.

Yeraltı kaynakları: Kömür, demir, manganez, alçı taşı… Kırım’ın kuzey kısmı tarımın en yaygın olduğu bölgedir. Ağırlıklı olarak ayçiçeği, mısır ve buğday yetiştirilir. Gerekli su Dinyeper nehrinden kanallar aracılığıyla sağlanır. Yönetim biriminin merkezi Akmescit aynı zamanda yarımadanın kültür ve sanayi merkezidir. Güneydeki yamaçlarda üzüm bağları yer alır. Parfüm yapımında kullanılmak üzere çiçek de yetiştirilir.

Ukrayna Vize Rejimi

Vize başvuruları, cumartesi ve pazar günleri dışında her gün saat 9.30 ile 12.40 arasında kabul edilir. Dilekçe inceleme ücreti $10 olup, ödeme işbu yazının başlığında belirtilen banka hesabına yapılır. Başvuru reddedildiği durumlarda dilekçe inceleme ücreti iade edilmez.

Öğrenci Vizesi

  1. İlgili Ukrayna üniversitesinden davet mektubunun aslı
  2. Lise diploması (noter tasdikli çevirisi)
  3. Sağlık raporu, AIDS testi
  4. Vize başvuru formu, bir vesikalık fotoğraf, pasaport
  5. Dilekçe inceleme ücretinin ödendiğine dair banka dekontu

Dikkat! Öğrenci vizesi almadan önce ilgili kişinin kendisi veya onu davet eden üniversite, Ukrayna Milli Eğitim Bakanlığı’na kayıt işlemleri için müracaat etmelidir. Adı geçen Enstitüde kaydı olmayanlar, öğrenci vizesi alamazlar.

Diğer Seçeneklerinizin Farkında mısınız?

Türkiye’nin yurtdışı eğitim ve akademik danışmanlık alanında en deneyimli ve güvenilir kuruluşlarından biri olarak öğrencilerimize onlar için uygun olan en iyi seçenekleri sunmayı ve doğru yönlendirme yapmayı çok önemsiyoruz. Bu bağlamda her adayımızın kararını vermeden önce diğer seçeneklerini de biliyor ve ve istediğinin farkında olarak hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz.

ELT sadece Ukrayna’ya öğrenci gönderen bir şirket değildir. ELT öğrencilerine Avrupa Birliği başta olmak üzere birçok farklı ülkede hizmet verebilmekte olduğu için tüm destinasyonları ayırt etmeksizin en iyi ve doğru biçimde tanıtabilen ve bu destinasyonların tümünde aynı kalite standartlarında hizmet sunabilen az sayıda kuruluştan biridir.

Eğer Ukrayna’yı sadece ucuz olduğu için ya da sadece sınavsız üniversite olanağı sunduğu için tercih ediyor, diğer seçenekleri pahalı olur diye eliyorsanız hata yapıyor olabilirsiniz. Özellikle Avrupa’da birçok ülkede (Polonya, Macaristan eğitim ve yaşam maliyetleri toplamı Ukrayna’dan pek de farklı değil. Üstelik eğitimi Avrupa Birliğinde almanız YÖK onaylı eğitim anlamına geliyor.

Ukrayna ve diğer Avrupa ülkelerinin karşılaştırmalı maliyetleri için burayı tıklayınız.