Almanya Üniversitelerine Başvuru ve Kabul Şartları

Almanya’da Lisans Eğitimi için Başvuru Şartları

Almanya’da lisans eğitimi için başvuracak olan öğrencilerin LYS sınavına girmeleri ve sınav sonucunda herhangi bir 4 yıllık üniversitede eğitim almaya hak kazanmış olmaları gerekmektedir. Sınav sonucunda yerleştirildiğiniz üniversitedevlet üniversitesi ya da vakıf üniversitesi olabiir. KKTC üniversiteleri de bu kapsamda kabul görmektedir. Açıköğretim kabul edilmemektedir. Sınav sonucu 2 yıl süreyle geçerlidir ve bu süre zarfında başvuru yapılabilmektedir. ÖSYM tarafından yerleştirildiğiniz bölüme, yada aynı puan türüyle alım yapan herhangi bir diğer bölüm için üniversite kayıt başvurusu yapabilirsiniz.

Almanya’da alacak olduğunuz diplomaların YÖK denkliği vardır. Ayrıca Almanya’da alacak olduğunuz eğitim ardından Almanya’da çalışma ve ikamet hakkı da elde edeceksiniz.

Almanya’da üniversite eğitimine başlayabilmeniz için öncelikle Almanca yeterlilik seviyesine gelmeniz gerekiyor. Bunun için de en geçerli yöntem TestDAF sınavıdır. TestDAF sınavında alacak olduğunuz derece ve yeterlilik belgesi tüm Almanya’daki üniversiteler için geçerlidir. Her üniversitenin hatta bölümün farklı TestDAF yeterlilikleri olacaktır. TestDAF sınavı 4 dil becerisi ( Okuma, Yazma, Konuşma, Dinleme) üzerinden ayrı ayrı yapılır ve 5 puan üzerinden puanlandırılır. Almanya’dabi birçok üniversiye kabul için 5 üzerinden 3 almak yeterli olmakta birlikte, bazı yüksek prestijli üniversiteler için gerekecek puan 4 hatta 5 olabilmektedir.

Şartlı Kabul Nedir?

Almanya’da üniversite eğitimi almak için vize başvurusunda, Almanya’da bir üniversiteden şartlı kabul almanız gerekmektedir. Şartlı kabul belgesinde üniversite sizin başvuru dosyanızı inceleyip onaylar ve gerekli almanca eğitimini tamamlayıp, üniversitenin şart koştuğu TestDAF belgesini sunmanız durumunda üniversitede eğitiminize başlayabilceğinizi belirtir. TestDAF belgesini aldıktan sonra dilerseniz şarlı kabul almış olduğunuz üniversiteden başka üniversitelere de başvuru yapabilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize bağlıdır. Almanya’da üniversitelere başvuru yapmak ve şartlı kabul belgesi almak genellikle pek kolay değildir. Bu süreçte ELT size profesyonel destek veriyor ve şartlı kabul belgenizi çok kısa bir süre içinde almanızı sağlıyor.

Yüksek Lisans Başvuruları

Almanya’da master eğitimi almanın temel şartı lisans mezunu olmaktır. 4 yıllıkbir üniveriteden lisans derecesi alan herkes Almanya’da master eğitimi için başvuru yapabilir. Master eğitimi için ALES sınavına girmeniz ya da başarılı olmanız gerekmiyor. Lisans derecesi almış olduğunu bölümya da bu alanla ilişkili diğer alanlarda master eğitimi yapabilirsiniz.

Master eğitimi için de yne öncelikle Almanca yeterliliğinizi TestDAF skoru ile belgelemeniz gerekiyor. Şartlı kabul alarak Almanca eğitimine başlayabilir, gerekli dereceye ulaşınca Master eğitiminize başlayabilirsiniz.

Almanyada TIP Eğitimi

Almanya’da Tıp eğitimi alabilmek için LYS sınavına Fen bölümünden girmek, Tıp ya da Biyoloji ile ilgili bir bölüme yerleştirilmeyi haketmek gerekmektedir. Bu şartı sağlayan adaylar Almanya’daki Tıp fakültelerinden kabul belgesi alabilir. Ancak Tıp fakültelerinin şart koştukları TestDAF yeterlilik seviyesi diğer bölümlere göre yüksek olup her bir alandan en az 4 almanızı gerektirmektedir. Almanya’da Tıp fakülteleri de ya ücretsiz ya da 500 Euro gibi çok düşük ücretlerle eğitim vermektedir.

ÖNEMLİ HATIRLATMA:
Almanya’da lisans eğitimine doğrudan başlayabilmeniz için 12 yıllık lise eğitimi almış olmanız gerekiyor. Lise eğitimini eski sisteme göre almış olan adayların öncelikle Hazırlık Eğitimi (Studienkolleg) almaları gerekebilir. Ülkemizden başvuran adaylar için artık gerekmese de hala bazı adaylar bu kapsamda değerlendirilmektedir. Studienkolleg eğitimi hakkında detayı bilgi için burayı tıklayınız.

Almanya Üniversitelerine Başvuru Tarihleri

Almanya üniversitelerine lisans eğitimi için başvurunuzu yıl boyunca yapabilirsiniz. Öncelikel Almanca hazırlık eğitimi alacağınız ve hemen üniversiteye başlamayacağınız için üniversitelerinakademk başlagıç tarihlerisizin için önemli olmayacaktır. Br Alman üniversitesinden vizeniz için gerekli şartlı kabul belgesini alabilmeniz için ÖSYM yerleştirme belgenizin olması gerekmektedir. ÖSYM yerleştirme belgeniz 2 yıl geçerlidir. Başvuru aşamasında sizden şu belgeleri getirmeniz istenecektir.

  1. Lise diplomanız (Noter onaylı Almanca tercüme)
  2. Lise not dökümünüz (Noter onaylı Almanca tercüme)
  3. ÖSYM yerleştirme belgesi (Noter onaylı Almanca tercüme)

Master başvurusu yapacak olan adayların ise lisans diplomaları ve transkripterini getirmeleri gerekmektedir.

Başvuru ve işlem süreci

Başvuru belgelerini tam ve eksiksiz iade etmeniz durumunda, üniversite şartlu kabul belgenizin gelmesi 3-6 hafta sürecektir. Kabul belgenizle birlikte size dil okulu kayıt belgeniz ve yurt kayıt belgeniz de gelecektir. Belgelerinizin tamamlanmasının ardından vize süreciniz başlayacaktır. Almanya öğrenci vize başvurunuzun sonuçlanması ise 4-6 hafta civarında sürecektir.Vizenizi aldıktan sonraki yolculuk organizasyonunuz ELT tarafından yapılacaktır.

yurtdışında eğitim
yurtdışı eğitim